Hrvatska od Crne Gore traži da joj vrati brod Jadran, Crnogorci ne žele

Hrvatska od Crne Gore traži da joj vrati brod Jadran, Crnogorci ne žele
Foto: Wikipedia

ŠKOLSKI brod Jadran pripada Hrvatskoj koja će učiniti sve da ga vrati u matičnu luku Split, izjavio je ministar obrane Damir Krstičević reagirajući na izjave crnogorskog kolege da će brod ostati u Crnoj Gori i ploviti pod zastavom te države.

U Tivtu je u ponedjeljak obilježena 85. godišnjica najvrjednijeg i najljepšeg broda crnogorske mornarice, koji je nekada služio kao školski brod mornarice bivše Jugoslavije.

Ministar obrane Predrag Bošković izjavio je na svečanosti kako je Crna Gora otvorena da svi njezini saveznici koriste Jadran, ali da će jedrenjak ostati u toj državi i ploviti pod njezinom zastavom.

No s time se ne slaže Krstičević koji tvrdi da je brod u vlasništvu Hrvatske i neraskidiv dio hrvatske pomorske povijesti.

"Hrvatska će poduzeti sve legitimne korake kako bi bio vraćen pod hrvatski stijeg i od Crne Gore očekuje poštovanje međunarodnog prava i dogovora o sukcesiji" koja uključuje Jadran, stoji u njegovu priopćenju.

Kao izraz dobre volje i dobrosusjedskih odnosa, Hrvatska je pristala na mogućnost zajedničkog korištenja Jadrana u svrhu školovanja kadeta obiju zemalja.

"Međutim, matična luka Jadrana može biti isključivo luka u Splitu, kao što je to bilo do 1990. kada je brod odvezen u Boku Kotorsku na remont, ali nikada nije vraćen'', poručio je potpredsjednik vlade i ministar obrane.

Trenutno je vezan u Tivtu

Brojni uzvanici okupili su se u ponedjeljak navečer na prijemu na palubi Jadrana, vezanog na gradskoj rivi Pine u Tivtu.

"Jadran se s ovim gradom suživio prije 85 godina i ovo je brod koji će, siguran sam, nadživjeti sve nas i koji će i sljedećih 85 godina živjeti s ovim gradom i dočekivati neke nove generacije, nove mornare i nove turiste'', rekao je crnogorski ministar Bošković.

Tivatski gradonačelnik Siniša Kusovac podsjetio je na višedesetljetnu vezu Jadrana s Tivtom i Bokom koja je započela još 16. srpnja 1933. kada je kao novi jedrenjak uplovio u Tivat. Kusovac je Jadran nazvao ''neodvojivim tkivom i ikonom ovog zaljeva''.

Podsjetivši na bogatu povijest jedrenjaka, zapovjednik Jadrana, kapetan korvete Zoran Ivanovski, istaknuo je da je brod u more porinut 25. lipnja 1931., a završno opremanje broda dovršeno je u lipnju 1933. godine, dok je 16. srpnja te godine uz veličanstven doček uplovio u svoju tadašnju i sadašnju luku Tivat.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara