Hrvatska od danas koristi novi naziv Makedonije

Hrvatska od danas koristi novi naziv Makedonije
Foto: EPA

REPUBLIKA Hrvatska od danas u svim oblicima službene komunikacije na domaćoj i međunarodnoj razini navodit će isključivo naziv Republika Sjeverna Makedonija, u skladu s ugovorom koji je stupio na snagu, a kojim je ta država promijenila ime, priopćilo je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP).

O promjeni imena Hrvatska je obaviještena službenom notom jučer, priopćeno je.

Promjena imena nastaje stupanjem na snagu Prespanskog ugovora čime je okončan dugogodišnji spor zbog imena države nastale nakon raspada bivše Jugoslavije.

Grčka se obvezala prekinuti blokadu makedonskog puta prema NATO-u i EU

Prespanski ugovor Grčka i Makedonija potpisale su u lipnju prošle godine, a na snagu je stupio 12. veljače pošto su ga ratificirale obje susjedne zemlje.

Time je okončan spor dug 27 godina tijekom kojih je Grčka kočila euroatlantske integracije tadašnje Republike Makedonije zamjerajući joj korištenje povijesnog imena svoje sjeverne pokrajine.

Ugovorom Makedonija mijenja svoje ime u Republika Sjeverna Makedonija, a Grčka se obvezala prekinuti blokadu njezina puta za članstvo u NATO i EU.

Republika Sjeverna Makedonija postavila je ploče s novim imenima i pozvala sve države članice i promatrače pri Ujedinjenim narodima da usvoje i rabe gore navedeni naziv i terminologiju za sve uporabe i namjene.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara