Hrvatska od Norveške traži izručenje osuđenog za ratni zločin u Vukovaru

MILAN GOJKOVIĆ (57), hrvatski državljanin srpske nacionalnosti u odsutnosti pravomoćno osuđen na 20 godina zatvora zbog ratnih zločina na području Vukovara, u pritvoru u Norveškoj čeka odluku o mogućem izručenju Hrvatskoj, doznaje se danas u hrvatskom Ministarstvu pravosuđa.

"Hrvatska je izručenje Milana Gojkovića zatražila krajem rujna ove godine nakon što ga je norveška policija uhitila na temelju međunarodne tjeralice koju je Hrvatska raspisala 2002.", izjavio je Hini pomoćnik ministrice pravosuđa Zdravko Stojanović.

Dodao je da je u tijeku postupak izručenja pred norveškim sudom koji će odlučiti hoće li odobriti izručenje kako bi Gojković kaznu odslužio u Hrvatskoj.

"Nakon obavijesti o pritvaranju Gojkovića od norveškog Ministarstva pravde i policije nismo dobili nikakvu informaciju o tome u kojoj je fazi taj postupak", kazao je Stojanović.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gojkovića, zvanog Dojč, osječki Županijski sud je 1996. kao pripadnika srpskih paravojnih postrojbi osudio na 20 godina zatvora zbog zločina nad ranjenicima, bolesnicima i zarobljenicima, te pomaganja u zločinu protiv civila na području Vukovara, na dan okupacije grada, 18. na 19. studenoga 1991.

U veljači 1997. presuda je postala pravomoćna, a njome je Gojković proglašen krivim da je nakon ulaska JNA i paravojnih postrojbi u Borovo Naselje nožem zaklao zarobljenog hrvatskog policajca, iz kolone izdvojio nekoliko civila koji su kasnije streljani, te zlostavljao ranjenog pripadnika ZNG-a.

Slučajem Milana Gojkovića jučer i danas bave se norveški mediji koji traže odgovor na pitanje kako je moguće da osoba osuđena za ratni zločin već pet godina radi i živi u Norveškoj, odnosno kako je Gojković 1999., samo godinu dana nakon dolaska u Norvešku, mogao dobiti radnu i boravišnu vizu.

Norveška novinska agencija NTB, državna radiotelevizija NRK i najtiražniji norveški dnevnik Aftenposten Nettutgaven prenijeli su tvrdnje norveških vlasti, odnosno Državne uprave za strance da Gojkovića nisu pronašli ni na jednoj listi ratnih zločinaca.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara