Hrvatska pala na sigurnosnom ispitu: Mi bi u NATO, a vojnici nam na internetu za siću prodaju uniforme

"KOŠULJA je nova, a jedino je prilikom peglanja ostao trag pegle po dugmetima. Na košulji je oznaka UN Croatia, čin satnika, i čičak za prezime", oglas je koji je osvanuo na stranici aukcije.hr, gdje se mogu kupiti vojne maskirne košulje koju hrvatske vojne snage koriste u UN-ovim mirovnim misijama, a cijena im je svega 150 kuna.

Svugdje je takvo nešto nelegalno, posebice imajući na umu terorističku prijetnju - kako za stanovništvo, tako i za pripadnike UN-ovih misija. No, ukoliko vas i otkriju, nema pretjeranih razloga za brigu, Hrvatska vojska tek će vas "stegovno" kazniti.

Danas HV ima postrojbe na gotovo svim jačim vojnim žarištima u svijetu budući da sudjeluje u 15 od mogućih 17 mirovnih misija UN-a, uključujući i onu u Afganistanu, a potencijalni teroristi ne moraju se mučiti s oponašanjem uniforme, činova i oznaka, budući da mogu za manje od tisuću kuna biti kompletno opremljeni s odgovarajućom vojnom opremom iz naše zemlje s oznakama UN-a.

Amerikanci se opametili nakon Kabula

Koliko je opasno tržište važeće vojne opreme ne imati pod kontrolom dovoljno pokazuje poznati slučaj iz siječnja 2007. godine. Tada su pobunjenici u originalnim američkim uniformama, koje su prije toga kupili od Amerikanaca, ušli u središte baze u Kabulu gdje su ubili petero američkih članova vojske. Od tada su mjere sigurnosti dodatno pooštrene, a posebni tim američkih vladinih istražitelja kontrolira internetske aukcijske stranice eBay i Craigslist.

Surfajući bespućima domaće online prodaje možete naići na sve i svašta: od hrvatske vojne uniforme i opreme možete kupiti gotovo sve. Od pilotske uniforme, uniforme mehaničara, opasača, hlača, čizama, pa sve do odgovarajućih originalnih činova. Štoviše, za svega 800 kuna dobit će te zimsku odoru HV za generala s oznakom glavnog stožera OS RH na rukavu. Naravno, uniforma je, kao i oznake, originalna.

Generalska uniforma za svega 800 kuna

Nakon slučaja u Kabulu američki vojni istražitelji stupili su u kontakt s direktorom eBaya, Todom Cohenom, te zajednički uklanjaju zabranjenu opremu iz online ponude, a sličan dogovor postignut je s čelnikom Craigslistsa, Jimom Buckmasterom. No, unatoč rigoroznim kontrolama i strogima kaznama Amerikancima se još uvijek dogodi da se neki od zabranjenih proizvoda nađe u prodaji.

No, Hrvatska koja danas gradi imidž buduće članice NATO-a te se diči svojim sigurnosnim mjerama, u ovom slučaju pala je na ispitu, budući da ne samo da nitko ne provjerava "online aukcije", već kazne ako vas u tome uhvate gotovo da i ne postoje!

Prekršaji bez kazne

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako nam je rekao Goran Grošinić, načelnik informativne službe Ministarstva obrane Republike Hrvatske, pripadnici OS RH zadužuju komplete odora i vojne opreme koje koriste u svakodnevnim aktivnostima putem liste osobnog zaduženja te su za to odgovorni materijalno i financijski.

"Način korištenja i nošenja odora reguliran je i posebnim Pravilnikom o vojnim odorama, pri čemu se prodaja vlastite odore od strane pripadnika OS RH, ovisno o okolnostima djela, tretira kao stegovna pogreška, sukladno članku 57. ili stegovni prijestup sukladno članku 58. Zakona o službi u OS RH, za što su, temeljem istog zakona, predviđene i odgovarajuće stegovne mjere ili kazne", kaže Grošnić, koji nije mogao pojasniti o kojim se točno kaznama radi.

Štoviše, ostali smo bez odgovora na konkretno pitanje kako je moguće da se javno prodaje uniforma HV-a s pripadajućim oznakama HV i Ujedinjenih naroda za još uvijek važeću hrvatsku misiji UN-a te koje su konkretne kazne za takav slučaj. Odgovor smo tek dobili na pitanje može li se na tržištu legalno kupiti uniforma generala za pripadajućim činovima i oznakama.

Generali slobodno mogu prodavati svoje uniforme

"Umirovljene vojne osobe po napuštanju OS RH zadržavaju svečane ili službene vojne odore koje mogu koristiti samo u zakonski predviđenim prigodama. Navedene odredbe Zakona o službi u OS RH ne odnose se na umirovljene vojne osobe te Ministarstvo obrane nije nadležno zakonski postupiti u slučaju da neka od tih osoba proda svoju vojnu odoru", ističe Grošinić u svom slučaju.   

U Hrvatskoj vojsci danas ne postoji nijedno tijelo koje bi se bavilo ukradenom vojnom opremom, koja se za vrlo sitne novce bez problema može kupiti na domaćim online aukcijama. Iz MORH-a tek su nas obavijestili kako je u pripremi postupak otvaranja vojnih trgovina, slično kao i kod drugih zemalja članica  NATO saveza, u kojima će se na legalan način moći kupiti određeni dijelovi vojnih odora i vojne opreme, kako za djelatne vojne osobe tako i za civile.

Sitan novac za časničku uniformu

Iako iz MORH-a nisu djelovali pretjerano zainteresirani za ovaj problem (kada smo im se javili, trebalo im je desetak dana da odgovore), radi se o nevjerojatnom sigurnosnom propustu.  Postavlja se tu, dakako, i pitanje zašto su bivši, a i sadašnji pripadnici HV-a, primorani prodavati svoje časne odore za sitan novac.

Ilko Ćimić

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara