Hrvatska podnijela nove kandidature u UNESCO-u

REPUBLIKA Hrvatska je u koordinaciji s Hrvatskim povjerenstvom za UNESCO u četvrtak u sjedište Organizacije ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu proslijedila kandidature RH za upis u UNESCOove popis remek djela usmene i nematerijalne baštine te u Registar Pamćenje svijeta, priopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova.

U sklopu UNESCO-ove inicijative Proglašenja remek djela usmene i nematerijalne baštine RH je kandidirala Istarsku glazbenu ljestvicu pod nazivom Istarski etnoglazbeni mikrokozmos. Prijavu je izradila Uprava za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture u suradnji s Istarskom županijom, Upravnim odjelom za kulturu i prosvjetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Druga kandidatura RH, Hrvatska glagoljska baština, podnesena je u sklopu UNESCO-ova programa Pamćenje svijeta. Kandidaturu je izradio Hrvatski državni arhiv u suradnji sa Staroslavenskim institutom - Institutom za glagoljicu.

Nužan preduvjet za kandidiranje fenomena nematerijalne baštine u sklopu UNESCO-ove inicijative bilo je i osnivanje nacionalnog tijela za nematerijalnu baštinu koje, između ostalog, treba njegovati fenomen koji se u UNESCO prijavljuje. Tako je u sklopu Ministarstva kulture osnovan Savjet za hrvatsku nematerijalnu baštinu.

Konačna odluka o prihvaćanju rečenih kandidatura, iz sjedišta UNESCO-a očekuje se tijekom druge polovine 2003. godine, kaže se u priopćenju.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara