Hrvatska postala dio projekta baze podataka o nestalima u ratovima na području Jugoslavije

Hrvatska postala dio projekta baze podataka o nestalima u ratovima na području Jugoslavije

Foto: FAH

HRVATSLA se pridružila projektu uspostave baze podataka o osobama nestalim tijekom ratova na području bivše Jugoslavije koji vodi Međunarodno povjerenstvo za nestale osobe (ICMP), priopćila je ta organizacija u utorak u Sarajevu.

Sporazum su postigli ICMP i Ministarstvo hrvatskih branitelja, a u Sarajevu su ga potpisali Stjepan Sučić, pomoćnik ministra nadležan za Upravu za zatočene i nestale i Matthew Holliday, voditelj ICMP-ovog Programa za zapadni Balkan.

"Odluka Hrvatske da sudjeluje u projektu predstavlja ogroman korak naprijed u pogledu jačanja regionalne saradnje u procesu traganja za oko 12.000 osoba koje se još uvijek smatraju nestalima", rekao je Holliday.

Izbjegavanje dvostruke evidencije

Pojasnio je kako će sporazum pomoći da svi relevantni podaci budu pohranjeni na jednom mjestu i da se izbjegnu dvostruke evidencije i suvišni dupli rad na istim slučajevima potrage.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Uprava za zatočene i nestale je prepoznala ovu aplikaciju kao koristan alat i dobro rješenje kako bi podaci o nestalim osobama bili dostupni u realnom vremenu svim zainteresiranim stranama", rekao je Sučić.

Potvrdio je da suradnju s ICMP-jem podupiru obitelji nestalih iz Hrvatske.

Cilj olakšati potragu

"Zajednički nam je cilj da ova baza podataka svima olakša traženje nestalih osoba i konačno rješenje ovog važnog pitanja za drustvo u cjelini", istaknuo je Sučić.

Regionalna baza sadržavat će ime nestale osobe, ime oca, prezime, datum rođenja, mjesto rođenja, datum, mesto i općinu nestanka, datum identifikacije ako je obavljena i državu u kojoj je nestanak registriran.

ICMP je sporazum ranije potpisao s Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom i Kosovom, a u prvoj polovici 2017. godine trebala bi mu se priključiti i Srbija.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara