Hrvatska potpisala konvenciju WHO-a o nadzoru nad duhanom

HRVATSKA je u srijedu u New Yorku potpisala Okvirnu konvenciju o nadzoru nad duhanom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), postavši time njezina 120. potpisnica, priopćilo je u četvrtak Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi.

Potpisivanjem Okvirne konvencije o nadzoru nad duhanom Hrvatska se pridružila većini europskih zemalja koje su to učinile, kao i Europska unija, a njome želi dokazati dosljednost svoje aktivne politike u zaštiti zdravlja, odnosno politici prevencije i suzbijanja uporabe duhana i duhanskih proizvoda, piše u priopćenju.

Cilj je Okvirne konvencije zaštita sadašnjih i budućih naraštaja od pogubnih zdravstvenih, socijalnih, ekoloških i gospodarskih posljedica uporabe duhana i izlaganja duhanskom dimu kroz pripremu zakonskog okvira za mjere usmjerene prema smanjenju potražnje za duhanom i mjere koje smanjuju opskrbu duhanom, stoji u priopćenju.

Te će mjere provoditi potpisnice na nacionalnim, regionalnim i međunarodnim razinama kako bi sustavno i znatno smanjile uporabu duhana i izlaganje duhanskom dimu, dodaje se.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Okvirna konvencija sadrži, između ostalog, mjere o određivanju cijena, oporezivanju, zaštiti od izlaganja duhanskom dimu, reguliranju sastojaka duhanskih proizvoda, otkrivanju podataka o duhanskim proizvodima, pakiranju te označavanju duhanskih proizvoda (zabranu natpisa s malo katrana, light, mild, zdravstvena upozorenja koja zauzimaju najmanje 30 posto pakovanja duhanskih proizvoda itd.).

Nadalje mjere sadrže zabranu sponzorstva, osiguranje stručne i ostale pomoći za odvikavanje od pušenja, zabranu prodaje duhanskih proizvoda maloljetnim osobama i dr.

Okvirna konvencija o nadzoru nad duhanom usvojena je u svibnju 2003. godine na 56. Svjetskoj zdravstvenoj skupštini.

Dosad ju je ratificiralo 17 država.

Konvencija će stupiti na snagu kad je ratificira 40 država.  
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara