Hrvatska rekla UN-u da je aktivna u borbi protiv terorizma

HRVATSKA je aktivna u borbi protiv međunarodnog terorizma i smatra da bi Ujedinjeni Narodi značajno pomogli tu borbu uspostavom fonda za tehničku i financijsku pomoć, rekla je u New Yorku hrvatska predstavnica pri UN-u.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih Naroda raspravljalo je u četvrtak o prijetnjama međunarodnom miru i sigurnosti koje predstavlja terorizam.

Otpravnica poslova Hrvatske misije pri UN-u Jasna Ognjanovac rekla je Vijeću sigurnosti kako su se Ujedinjeni Narodi pokazali nezamjenjivim u borbi protiv terorizma kao i stvaranju međunarodnog protuterorističkog zakonodavstva. Vijeće sigurnosti je nakon napada na SAD 11. rujna 2001. donijelo Rezoluciju 1373 te uspostavilo Odbor za borbu protiv teroizma.

Ona je kazala da bi posebno korisna bila uspostava posebnog fonda UN-a za suradnju i pomoć u borbi protiv terorizma.

´Za mnoge zemlje, uključujući moju, provedba Rezolucije 1373 mogla bi se znatno unaprijediti tehničkom i financijskom pomoći´, rekla je Ognjanovac.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ona je rekla da Hrvatska već ima nekoliko projekata kojima bi koristila takva pomoć, od nadzora granica i obuke policije i protuterostičkih stručnjaka do zaštite od oružja masovnog uništavanja.

Hrvatska je već pristupila šest najvažnijih konvencija UN-a za suzbijanje terorizma.

Ognjanovac je naglasila da je Hrvatska aktivna u nizu regionalnih inicijativa za borbu protiv terorizma. Bukureštanski plan akcije za suzbijanje terorizma, kojeg su u Varšavi potpisali predsjednici zemalja srednje, istočne i jugoistočne Europe potaknuo je suradnju u regiji u borbi protiv terorizma. Niz projekata provodi se kroz Pakt o stabilnosti za jugoistočnu Europu, Srednjouropsku inicijativu, Jadransko-jonsku inicijativu, Budimpeštanski proces i Inicijativu za suradnju u jugoističnoj Europi. Hrvatska je na bilateralnoj osnovi zaključila sporazum o suradnji u borbi protiv terorizma s 18 zemalja, a u pripremi su sporazumi s još 32 zemlje.

Napomenuvši da je najvažnije kako zemlje na svom terenu provode rezolucije i sporazume o borbi protiv terorizma, Ognjanovac je rekla da je hrvatska vlada uspostavila radnu skupinu koja se bavi njihovom provedbom i da je hrvatsko zakonodavstvo već izmijenjeno kako bi se moglo suočiti s terorističkom opasnošću.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara