HRVATSKA SE NAORUŽAVA Osim aviona, MORH nabavlja milijarde kuna oružja i opreme

HRVATSKA SE NAORUŽAVA Osim aviona, MORH nabavlja milijarde kuna oružja i opreme

Foto: Borna Filić/ Pixsell, MORH

FINANCIJSKIM planom za 2018. godinu kao najznačajniji projekti Ministarstva obrane (MORH) predviđeni su nabava višenamjenskog borbenog aviona i izgradnja hangara – radionice za održavanje Protupožarne eskadrile, nabava motora za brodove Hrvatske ratne mornarice i prototip obalnog ophodnog broda, generalna revizija tenka M84, nabava lake puškostrojnice i jurišne puške VHS D2/K2, te inženjerijski strojevi i oprema.

Ministar obrane Damir Krstičević rekao je na predstavljanju Plana nabave MORH-a za 2018. da je financijskim planom osigurano 1,5 milijardi kuna za postupke javne nabave, a 500 milijuna kuna na stvorene obveze iz prethodnih godina za obalni ophodni brod i helikoptere Kiowa Warrior.

Pola milijarde kuna više za vojsku

Naglasio je kako je lani zaustavljen pad vojnog proračuna, a ove je godine u odnosu na 2017. u proračunu 445 milijuna kuna više, čime je ukupno osigurano 4,8 milijardi kuna kako bi Hrvatska vojska bila jača i opremljenija.

Posebno je istaknuo kako u planovima za ovu i prošlu godinu nije bilo nijednog postupka nabave s oznakom tajnosti. "Izrazito mi je drago da u 2017. godini, prvi put u povijesti MORH-a, nismo imali nijedan postupak nabave klasificiran stupnjem tajnosti, a to želimo ponoviti i u 2018.“, kaže Krstičević.

"Transparentnost i zakonitost postupaka nabave nam je prioritet, vodit ćemo se i dalje odgovornim ponašanjem, racionalnim upravljanjem proračunom i transparentnom javnom nabavom“, poručio je ministar.

MORH podupire razvoj hrvatske obrambene industrije

Također, MORH podupire razvoj hrvatske obrambene industrije pa je za kraj tjedna planirano potpisivanje 35 ugovora s 26 hrvatskih tvrtki u vrijednosti od gotovo 281 milijun kuna, što je za oko 45 milijuna kuna više u odnosu na 2017.

Načelnik Samostalnog sektora za javnu nabavu brigadir Ivica Devčić osvrnuo se na realizaciju Plana nabave u 2017. godini, istaknuvši kako je on realiziran s 99,3 posto, dok se preostali postotak odnosi na nabave prenesene u ovu godinu.

Provedeno je 1243 postupka nabave i sklopljeno 1588 ugovora, među kojima su najznačajniji generalni remont helikoptera Mi-171Sh, nabava daljinski upravljanih oružanih stanica i protuoklopnog raketnog sustava za borbena vozila Patria, izgradnja objekata te nabava jedinstvene sportske opreme za sve pripadnike Hrvatske vojske, kao i ekspedicijskog kampa koji će se koristiti u zadaćama potpore civilnim institucijama i stanovništvu.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov rekao je da veseli činjenica što danas hrvatskog vojnika opremaju i hrvatski proizvođači. Na taj način Oružane snage predstavljaju najbolju referencu za domaće proizvođače i njihove proizvode, a MORH i Oružane snage RH potiču domaću proizvodnju.

Predsjednik Odbora za obranu Hrvatskog sabora Igor Dragovan pohvalio je MORH jer je Plan nabave u 2017. godini izvršen gotovo 100 posto, što je rezultat kvalitetnog i ozbiljnog pristupa procesu. Napominjući kako je takva vrsta nabave vrlo složena, istaknuo je kako bi dobar primjer MORH-a trebala slijediti i druga tijela državne uprave.

Odluka o avionima bit će poznata uskoro, kaže Krstičević

Osim toga, Krstičević je kazao kako će odluka o kupnji aviona biti donesena vrlo skoro.

Projekt je složen i cjelovit i svi razgovori se vode na bazi natječaja kada premijer razgovara s drugim premijerima i kad kao ministar obrane razgovaram s drugim ministrima, rekao je ministar Krstičević odgovarajući na novinarske upite nakon prezentacije Plana nabave MORH-a za 2018.

Kada odlučimo, napravit ćemo prezentaciju i vidjet će se na temelju kojih parametara je stručna skupina, odnosno vlada donijela tu odluku. To je jedan od najsloženijih projekata, pripremili smo se za to, proveli promjene u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu (HRZ), došli su na čelna mjesta mladi i obrazovani ljudi. Analizirali smo od infrastrukture što je potrebno pripremiti kao bi mogla pratiti projekt, rekao je ministar.

Bitnim je ocijenio to što naši piloti moraju iz zrakoplova druge generacije prijeći na zrakoplove četvrte generacije, što znači da moraju preskočiti jedan korak i sada se razmatra koji su to piloti koji će biti upućeni na dodatno školovanje i trening.

Bitni su i zrakoplovni tehničari kako bi se sustav održavanja postavio zajedno sa zemljom partnerom i mentorom koji će nas voditi da to bude uspješna tranzicija, naglasio je ministar obrane.

Upitan je li premijer u razgovore s partnerima uključio i potpredsjednice vlade Martinu Dalić i Mariju Pejčinović Burić, Krstičević je odgovorio da svi međusobno komuniciraju i da je s cijelim procesom upoznata i predsjednica Republike, kao i ostali ministri koji su bitni. U proces je uključen i ministar financija, kao i potpredsjednice vlade za gospodarstvo i vanjske poslove, cijeli sigurnosni sustav od početka procesa, tako da to nije odluka jednog čovjeka, rekao je.

Nitko ne može sam donijeti odluku ili utjecati na taj proces, to je timski rad svih nas, istaknuo je.

Na novinarski upit favorizira li nabavu izraelskog F-16, Krstičević je odgovorio kako ne favorizira nikoga, već da favorizira struku, odnosno ono što je najbolje za Hrvatsku, te da odluka treba biti priuštiva.

"Planiramo da 2020. kada Hrvatska predsjeda Europskom unijom i slavimo 25 godina pobjede u Domovinskom ratu na hrvatskom nebu vidimo prva dva (novonabavljena) višenamjenska borbena zrakoplova", poručio je Krstičević.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara