Hrvatska, Srbija i Slovenija u poslu s Kuvajtom: "Tenk spaja bivšu braću"

Foto: Cropix

SRPSKE Novosti su pod naslovom "Tenk spaja bivšu braću" donijele tekst o tome kako će Srbija, Hrvatska i Slovenija zajednički modernizirati tenk "M84" u sklopu srpskog sporazuma o suradnji s Kuvajtom.

Sporazum će najvjerojatnije biti zaključen ovog tjedna, a trebao bi omogućiti remont i modernizaciju 148 tenkova proizvedenih u bivšoj Jugoslaviji. Vrijednost posla se procjenjuje na 400 milijuna dolara, a na njemu bi radile srpske tvornice, ali i kompanije iz Hrvatske i Slovenije.

Prvi rezultat razgovora Tadić-Kosor-Pahor

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Srpski ministar obrane Dragan Šutanovac je u subotu najavio da će sporazum biti potpisan tijekom sljedećeg posjeta srpskog predsjednika Borisa Tadića Kuvajtu. Modernizacija tenkova mogao bi biti među prvim rezultatima dogovora o zajedničkom nastupu triju bivših jugoslavenskih republika na svjetskim tržištima, o čemu se razgovaralo na prošlotjednom sastanku Borisa Tadića, Jadranke Kosor i Boruta Pahora u Smederevu.

"Srbija je veliki dio  naoružanja proizvodila u kooperaciji u okviru bivše Jugoslavije", kazao je Šutanovac te dodao kako je najveći proizvodni ugovor koji je potpisan početkom 90-ih godina bio izvoz tenkova u Kuvajt. Ako se posao s Kuvajtom zaključi, glavni dio poslova obavit će Tehničko-remontni centar u Kragujevcu te druge tvornice iz Srbije. Tenk je bio završen u tvornici Đuro Đaković u Slavonskom Brodu.

1000 poduzeća radilo na tenku

Na proizvodnji sklopova, agregata i naoružanja ovog tenka je radilo čak 240 tvornica, a u njega su bili ugrađeni dijelovi koje je izrađivalo ukupno tisuću poduzeća iz svih dijelova bivše Jugoslavije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara