Hrvatska strana o kvaru u Krškom: "Brže bi reagirali da je bila velika nesreća"

RAVNATELJ Državnog zavoda za nuklearnu sigurnost Matjaž Prah za Index je potvrdio kako nema nikakve opasnosti za građane nakon jučerašnjeg kvara u Nuklearnoj elektrani Krško.

"Realno, nikakve opasnosti nije ni bilo. Došlo je do kvara u primarnom krugu reaktora i istjecanja u sigurnosni bazen, ali to nije bilo ništa jako opasno. Reaktor je ugašen uobičajenom procedurom, bez problema, i nakon što se ohladio ušla je slovenska inspekcija koja je pronašla mjesto curenja. Ovaj kvar će se vrlo lako sanirati i očekuje se da će to biti gotovo kroz nekoliko dana."

U vezi jučerašnjih događanja u nuklearki Krško najčudnije je djelovanje hrvatske strane koja je ipak suvlasnik polovice NE Krško, a i da nije, Hrvatska je kao susjedna država prilično ugrožena u slučaju nesreće u Krškom. Zemlje Europske unije su s problemom Krškog bile upoznate već u popodnevnim satima dok je hrvatska javnost prve informacije dobila tek u večernjim vijestima.

Ravnatelj Matjaž Prah nam je rekao da je jučerašnje obavještavanje hrvatske javnosti provedeno na posve uobičajen način i po predviđenim procedurama za ovakve slučajeve.

"Postoji točna procedura kako se obavještava javnost u takvim događajima i mi smo ju poštivali. Mi smo prvu informaciju dobili preko europskog sustava ECURIE u 18.20 sati i odmah su sazvane sve službe i stručnjaci kao što nalaže procedura. Kada su oni izvršili analizu, odmah smo poslali priopćenje. Nije bilo nikakvog zadržavanja informacija ili, ne daj Bože, skrivanja informacija", rekao nam je ravnatelj Prah.

Prah nam je kazao kako je drugačija procedura u slučaju kada se dogodi neka velika nesreća u nuklearki i tada se reagira puno brže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U slučaju havarije to odmah preuzima Državna uprava za spašavanje i odmah obavještava javnost. Jučer se nije dogodilo ništa slično tome pa nije bilo potrebe tako djelovati. Ponavljam, jučer smo djelovali po proceduri predviđenoj za takav slučaj", kazao je Prah.

Glasnogovornik HEP-a neugodno iznenađen, jer Slovenci nisu direktno obavijestili hrvatsku javnost  

No, predsjednik Uprave NE Krško Stane Rožman je sinoć izjavio kako je hrvatsku stranu, odnosno HEP, o kvaru osobno izvijestio oko 16 sati.

Dubravko Milišić, glasnogovornik HEP-a, za Index je, pak, rekao kako su o događaju bili obaviješteni tek u 18 sati te da je on odmah napisao izvješće za Hinu koje je bilo objavljeno kojih sat vremena kasnije. I on tvrdi kako se postupilo po ustaljenoj proceduri.

"Mene je iznenadilo što Krško nije obavijestilo hrvatsku javnost. Očekivao sam da ću u Dnevniku HTV-a čuti i njihovo priopćenje, a na kraju je bilo samo naše. Krško je zaseban pravni subjekt i u drugoj je državi pa HEP zapravo nema nadležnost za događaje u nuklearki te oni moraju obavještavati hrvatsku javnost. Neugodno sam iznenađen što oni sami nisu obavijestili našu javnost", kaže Milišić.

D.M.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara