Hrvatska tvrtka razvila sustav za elektroničko glasanje

Hrvatska tvrtka razvila sustav za elektroničko glasanje
Foto: IDE3 IT

HRVATSKA tvrtka IDE3 IT na čelu s Ivanom Hendijom početkom je godine osmislila sustav za elektroničko glasanje FairVotes. 

Kako objašnjava direktor tvrtke Ivan Hendija, ideja za kreiranje ovog sustava nastala je uslijed suradnje s jednim klijentom kada je njegov tim svjedočio složenom procesu kreiranja, trajanja i završetka klasičnog izbornog procesa.

Aplikaciju koriste razne institucije

Radi se o aplikaciji koju koriste razni tipovi organizacija, a omogućuje da se unutar istih provode izbori putem elektroničkih platformi.

"Željeli smo pojednostaviti čitav proces glasanja, ali i iz priče maknuti tiskanje. Sve se može obaviti preko mobitela, laptopa ili tableta", rekao je direktor tvrtke IDE3 Ivan Hendija. 

Dodaje kako njihovu aplikaciju koriste razne institucije, a jedan od njihovih klijenata je i Hrvatsko novinarsko društvo koje je putem aplikacije izabralo svog trenutnog predsjednika. Također, Hendija kaže kako su dobivali upite i od predstavnika stanara koji su interne izbore poželjeli obaviti upravo uz pomoć njihove aplikacije.

Hendija navodi kako u društvu postoji barijera i skepsa prema elektroničkom glasovanju.

"Ono što je većini glasača najvažnije je tajnost i vjerodostojnost glasovanja. Uz FairVotes svaki je korak tijekom procesa glasovanja potpuno siguran i transparentan. Glasati može samo osoba koja je primila poziv i prijavila se u sustav kroz višestruki proces verifikacije. Uz uporabu naše aplikacije, viška glasova i glasača nema", dodatno ističe Hendija.

Budućnost elektroničkog glasanja

FairVotes je podijeljen po razinama usluge pa je tako uporaba ove aplikacije za neprofitne organizacije i društva do 20 glasača potpuno besplatna i dostupna na stranici www.fair-votes.com.

"Svijet je sve više digitaliziran, a elektroničko glasanje je glasanje budućnosti. Primjerice, Estonci elektroničkim putem glasuju još od 2005. godine. Nas uskoro očekuju predsjednički izbori. Bilo bi sjajno da i mi u Hrvatskoj pojednostavimo proces glasovanja na svim razinama i u svim organizacijama u kojima možemo. Tko zna, možda već sljedećeg puta izbore za predsjednika, gradonačelnike, parlamentarne izbore i slično budemo mogli provoditi elektroničkim putem, baš kao Estonci", zaključio je Hendija.

Koliko god bi željeli da ovaj način glasovanja zaživi na nacionalnoj razini, Hendija navodi kako se zadovoljavaju malim stvarima. 

"Promjena mora doći od manjih skupina ljudi te samo promjena iznutra može promijeniti društvo", zaključio je Hendija. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara