Hrvatska u Haškom sudu imala dva špijuna koji su Tuđmanu dilali dokumente?!

Hrvatska u Haškom sudu imala dva špijuna koji su Tuđmanu dilali dokumente?!

Foto: AFP, Press

HRVATSKA je u Haškom tribunalu imala najmanje dva agenta Sigurnosno-informativne službe (SIS) koji su otamo redovno slali špijunske izvještaje, ekskluzivno doznaje srpski Press pozivajući se na povjerljivi izvještaj koji je Franjo Tuđman 1998. godine dobio od bivšeg šefa SIS-a Markice Rebića.

Pokojnom su predsjedniku navodno slali originalne dokumente i informacije iz Haaga. Agenti su navodno ubačeni u Tribunal nakon što je hrvatski državni vrh 1998. godine saznao da se u Haškom sudu naveliko pišu tužbe protiv predsjednika Franje Tuđmana i generala Ante Gotovine. O optužnicama koje se spremaju je, podsjećamo, i sam Tuđman te 1998. godine govorio pred hrvatskim generalima, među kojima je bio i Gotovina.

Dva hrvatska špijuna u Haagu?!

Hrvatsko ministarstvo obrane, piše Press, štitilo je i skrivalo Hrvate protiv kojih je Haag u tom trenutku spremao optužnicu, a obavještajci su uspjeli u Tribunal ubaciti dva svoja čovjeka.

Sastanci s dvojicom SIS-ovih operativaca koji su se infiltrirali u Haški sud navodno su održavani isključivo na hrvatskom teritoriju. "Predmet na kojem su angažirani isključivo se tiče zaštite podataka obrane od obavještajnih prodora stranih službi i Tužiteljstva. Kroz ovu suradnju, služba je dosad pribavila značajnu dokumentaciju suda (oko 70 fajlova originalne dokumentacije. Preko spomenutih suradnika dobili smo i druge tekuće informacije o tajnim optužnicama, namjerama i aktivnostima tužilaca i angažiranju svjedoka. Služba je također na putu ugradnje još jednog agenta na MKS u Haagu", navodi se u dokumentu čije je dijelove objavio Press.

SIS štitio osumnjičene ratne zločince

Krajnji cilj haškog Tužiteljstva, navodi SIS u izvještaju koji je poslan Tuđmanu, bio je povezati sve optužnice protiv Hrvata kako bi za zločine odgovarao samo državni vrh, na čelu s Tuđmanom. U izvještaju također stoji da je SIS prikrivao dokumente iz arhiva Hrvatskog vijeća obrane, ali i skrivao od Haaga optuženike za ratne zločine u BiH!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"U više navrata pravovremeno su dostavljane informacije o namjerama pripadnika SFOR-a za hapšenjem osoba s tajnih optužnica, te su u tu svrhu poduzimane radnje sklanjanja i zaštite. Neposredno štitimo četiri tajno optužene osobe iz srednje Bosne, a službe HVO-a jednu, dok se ostala dvojica pravovremeno obavještavaju o mogućnosti hapšenja", navodi se u dokumentu.

Antihrvatski mediji i organizacije

U svom izvješću za Tuđmana SIS je pobrojao i organizacije, medije i osobe s "antihrvatskim namjerama". Takve su namjere imali, može se iščitati iz SIS-ovog izvješća, britanski istražitelji i tužitelji, Helsinški odbor, Sorošev fond, ali i vlada SAD-a koji, stoji u dokumentu, "imaju negativnu ulogu s obzirom na hrvatske interese i objektivnu primjenu prava".

U izvještaju se analizira i odnos vodećih hrvatskih medija prema ratnim zločinima i nacionalnim interesima. "Negativan odnos prema nekim zatočenim i osumnjičenim Hrvatima (Gotovina) naročito imaju Feral, Nacional i Globus. Izrazito afirmativan, ali rijetko samoinicijativan pozitivan odnos prema istima imaju Vjesnik, Večernji list i HTV", navodi se u izvještaju.

Nobilo ne surađuje, Josipović se ne slaže sa SIS-om

Trn u oku SIS-ovih operativaca koji su sastavljali izvještaj za Tuđmana bili su i Anto Nobilo, ali i Ivo Josipović! Nobilu i američkom odvjetniku Russellu Haymanu SIS predbacuje da u slučaju Tihomira Blaškića "nisu u dovoljnoj mjeri koristili logistiku" koju im je dostavljala ta služba. "Uvidom u zapisnike o unakrsnom ispitivanju ustanovili smo da, s obzirom na pruženu kvalitetu i pravovremenu pripremu, odvjetnici Anto Nobilo i Russell Hayman uvijek ne koriste mogućnosti takve pripreme", stoji u izvještaju.

S aktualnim predsjednikom Josipovićem, koji je tada predvodio hrvatski tim pravnih stručnjaka pri Haškom tribunalu, SIS se također razilazio u mišljenjima. "U nekoliko navrata dobivali smo od Josipovića stručna mišljenja koja su se bitno razlikovala od mišljenja ove službe, naročito u pravnim slučajevima 'Oluja' i 'General Gotovina'", stoji u dokumentu. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara