Hrvatska u UN-u podržala ambicije BiH prema EU i NATO-u

HRVATSKA podržava napore Bosne i Hercegovine da se uključi u Europsku uniju i Partnerstvo za mir NATO-a kao najbolji način jačanja njezine stabilnosti i samoodrživosti, rekao je u srijedu u New Yorku hrvatski predstavnik pri Ujedinjenim narodima Vladimir Drobnjak.

Govoreći na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a, posvećenoj stanju u BiH, Drobnjak je rekao da su jasni i nedvosmisleni izgledi za članstvo u EU za sve zemlje jugoistočne Europe najbolji poticaj reformskim procesima u tim zemljama i regiji u cjelini.

"Izravan rezultat toga je proširenje demokratske stabilnosti i širenje eurozone mira, suradnje i razvitka na Bosnu i Hercegovinu i šire susjedstvo Hrvatske", kazao je Drobnjak.

Prihvaćanje europskih standarda konačno će uroditi time da će BiH postati potpuno samoodrživa zemlja, neovisna o inozemnoj pomoći i političkom usmjeravanju, dodao je on.

Drobnjak je naglasio da Hrvatska želi cjelovitu i jedinstvenu BiH kao svojeg susjeda i partnera sa "snažnim institucijama i ujednačenim ekonomskim mehanizmima", zemlju koja surađuje s drugim državama u regiji.

Hrvatski predstavnik je izrazio spremnost Hrvatske da pomogne BiH u njezinim naporima da se uključi u EU i Partnerstvo za mir NATO-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
BiH želi do kraja godine potpisati s EU Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju a na summitu NATO-a u lipnju ove godine u Istanbulu stupiti u Partnerstvo za mir NATO-a.

Drobnjak je kazao da Hrvatska podržava započete reforme pravosuđa, obrane i stvaranje jedinstvenog tržišta u BiH te činjenicu da BiH sva više sama preuzima zadaću vlastitog reformiranja.

Naglasio je važnost ekonomskog razvitka BiH za jačanje demokracije u njoj.

Napominjući da trgovinska razmjena između BiH i Hrvatske raste te je u 2003. dosegla jednu milijardu dolara i da je Hrvatska među najvećim ulagačima u BiH, Drobnjak je rekao da će Hrvatska nastaviti ohrabrivati ulaganja hrvatskog privatnog sektora u BiH.

Drobnjak je rekao da je dobrobit Hrvata u BiH i zaštita njihovih prava i dalje strateški interes Hrvatske, te naglasio da "nije mali prostor za poboljšanje" trenutačnog položaja Hrvata u toj zemlji.

"U tom kontekstu nadamo se da će međunarodna zajednica djelovati učinkovitije kako bi osigurala jednakost svih konstitutivnih naroda", rekao je on.

Drobnjak je istaknuo da uz pružanje snažne i transparentne potpore Hrvatima u BiH Hrvatska istodobno nastavlja podupirati teritorijalnu cjelovitost te zemlje.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara