Hrvatska uvrštena na listu 21 zemlje kojima prijeti bankrot

Hrvatska uvrštena na listu 21 zemlje kojima prijeti bankrot

Foto: Arhiva

AMERIČKI portal Business Insider uvrstio je Hrvatsku na "prestižnu" listu 21 zemlje kojima prijeti bankrot! Hrvatska je na ovom popisu ekonomski najugroženijih zauzela visoko deseto mjesto.

Novinar Business Insidera Gregory White listu je sastavio uspoređujući današnje cijene petogodišnjeg CDS-a. Radi se o izračunu koji pokazuje koliko je sredstava svakoj pojedinoj zemlji potrebno da osigura nova vanjska zaduženja, koja su ekonomski nestabilnim državama potrebna za otplaćivanje postojećih dugova i svakodnevno funkcioniranje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
CDS se izražava svojevrsnim koeficijentom, koji pokazuje koliko je sredstava pojedinoj državi potrebno da bi osigurala inozemni zajam. Petogodišnji CDS u iznosu od 1000 bps-a znači da je državi potrebno milijun dolara da osigura 10 milijuna dolara duga.

Hrvatska, koja se nalazi na desetom mjestu ove liste, prema Business Insideru ima petogodišnji CDS u visini od 264,83 bps-a. U najgoroj situaciji nalaze se Grčka i Venezuela, jedine svjetske zemlje kojima je potrebno više od milijun dolara jamstva da bi osigurale zajam u visini od 10 milijuna.

Slijede Portugal, Irska, Argentina, Ukrajina, Libanon, Vijetnam i Španjolska. Iza Hrvatske nalaze se Mađarska, Rumunjska, Bugarska, Litva, Italija, Turska, Belgija, Kazahstan, Izrael, Poljska i Rusija.

Ovom neslavnom listom vrlo upadljivo dominiraju europske zemlje. Business Insider objašnjava da je Europa najgore pogođena svjetskom gospodarskom krizom, a dodatni udar bila je današnja odluka Standard's & Poora da smanji kreditni rejting Italije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara