Hrvatska vlada se raspada, a Kolinda vlastima u BiH soli pamet što bi trebali raditi

Hrvatska vlada se raspada, a Kolinda vlastima u BiH soli pamet što bi trebali raditi
Foto: Hina
 
HRVATSKA predsjednica Kolinda Grabar Kitarović pozvala je u Mostaru političare u BiH da postignu dogovor o izmjenama izbornog zakona, rekavši kako je to presudno za uspostavu stabilnih vlada koje bi zemlju trebale povesti u pregovore s Europskom unijom.
 
"Treba iskoristiti svaki trenutak kako bi se pokušalo doći do izmjena izbornog zakona. Ukoliko to ne bude moguće, onda se doista nadam da će političari pokazati apsolutnu odgovornost za budućnost države i da će dogovoriti stabilnu vladu", rekla je Grabar Kitarović novinarima.
 
Dodala je kako za BiH predstoji najvažnije razdoblje otvaranja pregovora s EU-om, zbog čega treba imati stabilnu vlast kako bi upravljala državom za otvaranje i vođenje pregovora s EU-om.
 
"Tu doista treba imati stabilnu vladu koja će provoditi reforme koje nisu uvijek popularne", rekla je Grabar Kitarović nakon predavanja na mostarskom sveučilištu o potpori Hrvatske briselskom putu država jugoistočne Europe.

Zauzimat će se za reforme u BiH
 
Najavila je da će o promjeni izbornog zakona razgovarati s hrvatskim članom predsjedništva BiH Draganom Čovićem. Predsjednica je u predavanju istaknula kako će se Hrvatska zauzimati za reforme u BiH koje će osigurati jednakopravan položaj hrvatskog naroda.
 
Na upit okupljenih studenata kako komentira činjenicu da svaku potporu Hrvatske bosanskohercegovačkim Hrvatima bošnjački političari karakteriziraju miješanjem u unutarnje stvari BiH, predsjednica je rekla da narodna, manjinska i pojedinačna prava nisu unutarnje pitanje nijedne zemlje.
 
"Mora se osigurati kroz sve vidove jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda u BiH. Hrvatska je jamac Daytonskog i Washingtonskog sporazuma i to će nastaviti činiti. Mi imamo i ustavnu obvezu braniti poziciju Hrvata izvan zemlje", rekla je Grabar Kitarović i istaknula kako Hrvati u BiH nisu manjina, nego ravnopravan narod u njihovoj domovini.
 
Pričala je o "igračima" koji remete put zemalja jugoistoka Europe
 
Dodala je kako je strateški interes Hrvatske da zemlje jugoistoka Europe nastave svoj euroatlantski put, rekavši, međutim, da postoje "igrači" koji to remete te potiču vjerske, nacionalne i druge antagonizme, kao i nasilni ekstremizam.
 
Upitana o skorom političkom skupu turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana u Sarajevu, predsjednica je rekla kako ga ne bi komentirala dok se ne održi.
 
Potvrdila je kako je Hrvatska pojačala nadzor granice BiH i Srbije zbog novog migrantskog vala, dodavši kako ga treba zaustaviti.
 
Tijekom dana predsjednica Grabar Kitarović sudjelovat će i na manifestaciji izbora osobe godine Večernjakov pečat u organizaciji Večernjeg lista BiH.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara