Hrvatska vojska ove godine prima gotovo 1000 novih vojnika

Hrvatska vojska ove godine prima gotovo 1000 novih vojnika
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

VLADA je na današnjoj sjednici prihvatila plan prijama osoblja za 2019. u Hrvatsku vojsku s planom promjena kategorija postojećeg vojnog osoblja.

Potpredsjednik vlade i ministar obrane Damir Krstičević istaknuo kako se nastavlja proces planskog prijama vojnika i mladih časnika u službu radi pomlađivanja kadrova i održavanja broja vojnika.

Gotovo 1000 novih vojnika 

Planom se predlaže prijam 976 novih djelatnika s tržišta rada na temelju javnog natječaja za mjesta vojnika i časnika i 629 osoba koje su već zaposlene u Hrvatskoj vojsci i koje ovim planom mijenjaju postojeću kategoriju.

Krstičević je podsjetio da je izmjenama Zakona o službi u Oružanim snagama iz 2018. ugovorna vojnička služba uređena na bitno drugačije i pojasnio kako se tim Zakonom predlaže i uvođenje prvog ugovora za vojnike/mornare na određeno vrijeme na dvije godine i drugog ugovora na neodređeno vrijeme u trajanju službe najdulje do 45 godine života, čime se zamjenjuju postojeća tri ugovora na određeno vrijeme (na 4, 5 i 6 godina).

Tom značajnom mjerom omogućuje se sigurnost zaposlenja i životnog planiranja uz sva prava koja rad na neodređeno vrijeme nosi, naglasio je Krstičević.

Tijekom prošle godine 526 vojnika sklopilo je ugovor o vojničkoj službi na neodređeno vrijeme, rekao je ministar te dodao kako se tijekom ove godine planira sklapanje ugovora za 1000 vojnika. Za provedbu toga plana osiguran je novac u financijskom planu Ministarstva obrane za 2019.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara