Hrvatska-EU: Intenzivan sljedeći tjedan u Bruxellesu

HRVATSKI predsjednik Stjepan Mesić, ministar vanjskih poslova Miomir Žužul te još dva hrvatska izaslanstva boravit će sljedeći tjedan u Bruxellesu, gdje će razgovarati s brojnim dužnosnicima EU-a.

Predsjednik Mesić svoj posjet počinje u srijedu sastankom s predsjednikom Europske komisije Romanom Prodijem. U četvrtak će se sastati s predsjednikom Europskog parlamenta Patom Coxom, na čiji poziv dolazi u Bruxelles, te se obratiti zastupnicima Europskog parlamenta.

Za posjeta Bruxellesu, predsjednik Mesić će se susresti s predstavnicima hrvatske zajednice koji žive i rade u Belgiji i Luxembourgu te s gradonačelnikom Bruxellesa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ministar vanjskih poslova Miomir Žužul u ponedjeljak navečer će razgovarati s Trojkom EU-a u okviru redovitog političkog dijaloga. Na sastanku će se razgovarati o reformskom procesu u Hrvatskoj, stanju u regiji te o međunarodnim pitanjima. Žužul će se u utorak sastati s predstavnicima Kraljevskog instituta za međunarodne odnose (IRRI), a nakon toga putuje u kratki posjet Luxembourgu, gdje će se sastati s ministricom vanjskih poslova Lydie Polfer. Navečer se vraća u Bruxelles, gdje će imati susret s veleposlanicima Stalnih predstavništava zemalja članica EU-a i 10 pristupajućih zemalja. U srijedu ministar Žužul odlazi u Brugges, gdje će razgovarati s rektorom Collegea of Europe Paulom Demaretom te održati predavanje studentima te ustanove o hrvatskom pristupu Europskoj uniji.

Ministar Žužul, koji će ujedno biti i član izaslanstva predsjednika Mesića, u četvrtak navečer ima sastanak s hrvatskim poslovnim ljudima u Belgiji.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković u ponedjeljak će se službeno sastati s Franzom Fischlerom, povjerenikom Europske komisije za poljoprivredu. To je prvi susret na visokoj razini između Hrvatske i Europske komisije u gospodarskom resoru od uspostave nove hrvatske Vlade.

U četvrtak počinje prvi krug pregovora između Hrvatske i Europske komisije o dodatnom Protokolu 7 o proširenju. Tim protokolom trebale bi se unijeti promjene u režimu trgovine s Europskom unijom nakon proširenja na 10 novih članica 1. svibnja. Sa šest od 10 novih članica EU-a, Hrvatska je dosad trgovala temeljem bilateralnih sporazuma o slobodnoj trgovini, koji prestaju vrijediti nakon njihova ulaska u Uniju. Hrvatsko izaslanstvo predvodit će ministrica europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara