Hrvatske alpinistice u osvajanju "krova svijeta" umalo zatrpala snježna lavina

Hrvatske alpinistice u osvajanju "krova svijeta" umalo zatrpala snježna lavina

PUNO sreće imale su naše alpinistice koje su ostale neozlijeđene kada je na njih u subotu krenula snježna lavina u osvajanju najvišeg vrha na svijetu, Mt. Everesta visokog 8850 metara.

Četiri alpinistice, 37-godišnja Jana Mijailović, 32-godišnja Vedrana Simčević, 24-godišnja Ena Vrbek i 29-godišnja Josipa Levar sada su u baznom logoru na visini 5380 metara, a u trenutku kada je lavina krenula na njih bili su u povratku u tu bazu. Serak se odlomio i krenuo prema djevojkama koje su u strahu krenule prema kampu.

"Nismo mogli vjerovati svojim očima kada se odlomio serak visok više stotina metara"

Javile su kako ih je samo zasuo snijeg u baznom logoru te da su sada dobro i nema bojazni za njih. Njihova sjajna i mirna reakcija spasila ih je od možda i sigurne smrti. Na internetskim stranicama Hrvatskog planinarskog saveza u izvještaju o tome danu stoji kako će ekspedicija taj 2. svibnja pamtiti do kraja života.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Druga skupina (Jana, Vedrana, Ena, Josipa) koja je spavala na Logoru 2, nalazila se iza 9 sati negdje na sredini Ledenog slapa, 1000 m ispod velikog seraka na zapadnom ramenu Everesta iz kojega su se posljednjih dana svako malo rušile male lavine. Nismo mogli vjerovati svojim očima kada se u 9:17 cijeli serak visok više stotina metara sa tisućama tona leda odlomio i u obliku lavine kakvu do sada nismo nikada vidjeli počeo rušiti prema mjestu gdje se kretala naša skupina djevojaka", stoji u izvještaju te se dodaje kako je lavina prekrila cijeli Ledeni slap i došla do njihovog baznog logora udaljenog 3 kilometra.

"Sada smo živi, zdravi i veseli"

Svi su bili strahu do trenutka kada se Jana javila preko radio stanice i rekla voditelju ekspedicije Darku Berljaku da je sve u redu i da ih je samo malo zasuo snijeg. Sat vremena nakon toga djevojke su tražile put do kampa, jer im je lavina slomila ljestve i fiksna užeta. Na kaju izvještaja stoji kako su svi "živi, zdravi i veseli".

I.Kri.
Foto: Hrvatski planinarski savez

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara