´hrvatske slikarice plemkinje´ u gornjoj stubici

U Galeriji dvorca Oršić u Muzeju seljačkih buna od večeras pa do 5. travnja može se razgledati izložba ´Hrvatske slikarice plemkinje´ iz Zbirke Kovačić.

Nakon Zagreba na toj izložbi u Gornjoj Stubici izloženo je 49 djela 27 slikarica koje su djelovale u drugoj polovici 19. i tijekom 20. stoljeća, a neke su svojim djelovanjem zakoračile i u 21. stoljeće.

Među njima su, primjerice, Fani Daubachy pl. Doljska, Julijana grofica Erdeody, Zora pl. Preradović, Vera Nikolić, barunica Podrinjska, sestre Zdenka Pexider Srića i Greta Pexider Srića te Zoe Borelli, kneginja Vranska.

Izloženi su i radovi Slave pl. Raškaj te po gluhonijemosti sudbinom joj bliske Križevčanke Jelke pl. Struppi, nakon udaje barunice Volkensperg, kao i drugih publici manje poznatih umjetnica. Djela i slikarice predstavila je dr. Žarka Vujić s Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

´Temu izložbe ´Slikarice plemkinje´ treba sagledati u okvirima kulturne i društvene povijesti Hrvatske u drugoj polovici 19. i u 20. stoljeću. Izložba nastoji potaknuti promišljanja o društvenom položaju i ulozi plemstva, kao specifične društvene grupe, u tom razdoblju´, rečeno je, među ostalim, na otvorenju izložbe.

Organizatori su izložbe Zbirka Kovačić i art magazin Kontura, a autori dr. Žarka Vujić i dr. Josip Kovačić. Fundus Zbirke Kovačić omogućio je nastanak niza izložbi, kako monografskih prikaza pojedinih umjetnika, tako i različitih umjetničkih pravaca i društvenih pojava.

Izložbu je otvorila županica Krapinsko-zagorske županije Vlasta Hubicki.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara