Hrvatske stranke traže da RTV Federacije BiH bude u Mostaru

SJEDIŠTE Radio-televizije Federacije BiH treba iz Sarajeva premjestiti u Mostar jer bi se ostvarila ravnopravna medijska decentralizacija u BiH, objavile su u ponedjeljak Hrvatska stranka prava BiH Đapić-Jurišić i Nova hrvatska inicijativa, koje će na parlamentarnim i predsjedničkim izborima u BiH u listopadu ove godine nastupiti zajedno kao Koalicija za jednakopravnost.

Svoj prijedlog objašnjavaju time da je sjedište državne RTV BiH u Sarajevu, a RTV Republike Srpske u Banjoj Luci pa je, kako ističu, logično i na Ustavu utemeljeno da sjedište RTV Federacije BiH bude u Mostaru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ideja je objavljena nekoliko dana nakon što je Ustavni sud Federacije BiH zaključio da su Prijedlogom zakona o Javnom RTV servisu Federacije BiH povrijeđeni vitalni nacionalni interesi hrvatskog naroda u BiH jer se njime ne jamči ravnopravnost hrvatskog jezika kao ni ravnopravnost Hrvata u odlučivanju u Upravnom odboru RTV Federacije BiH.

Reforma javnog RTV sustava u BiH jedan je od 16 uvjeta koje BiH mora ispuniti želi li sklopiti Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s Europskom unijom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara