Hrvatske zračne luke u prvih devet mjeseci imale skoro 10 milijuna putnika

Hrvatske zračne luke u prvih devet mjeseci imale skoro 10 milijuna putnika
Ilustracija: Davor Puklavec/PIXSELL

HRVATSKE zračne luke ukupno su u devet mjeseci ove godine zabilježile 9,7 milijuna putnika ili 8 posto više nego u istom razdoblju 2018., a porast broja putnika ostvaren je i u rujnu, i to za 4,2 posto, na 1,5 milijuna putnika, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Porast broja putnika na zračnim lukama u devet mjeseci rezultat je povećanja broja operacija zrakoplova, za 4,2 posto, na 108,5 tisuća tih operacija, dok ih je samo u rujnu bilo 1,3 posto manje nego u istom lanjskom mjesecu ili 15,2 tisuće.

Za razliku od toga, tereta je na zračnim lukama i u rujnu i u devet mjeseci bilo manje nego lani i taj se trend provlači unazad nekoliko mjeseci ove godine. Tereta je u rujnu u svim zračnim lukama bilo 957 tona ili 21,4 posto manje, dok je na razini devet mjeseci toga bilo 8150 tona ili 6,7 posto manje.

Najviše ih je bilo u Splitu

Od ukupnih 1,5 milijuna putnika u svim zračnim lukama u rujnu najviše ili 467,5 tisuća bilo je u zračnoj luci Split, koja je time u porastu od 3,2 posto, a s tek nešto manje putnika ili 403 tisuće zračna luka Dubrovnik je u plusu od 5,1 posto.

Zagrebačka zračna luka u rujnu je uslužila gotovo 348 tisuća putnika ili 1,3 posto više, dok je zračna luka Pula sa 123 tisuće putnika na razini lanjskog rujna.

Sa 113,7 tisuća putnika slijedi zračna luka Zadar koja time u rujnu ima i najveći porast broja putnika među svim lukama, od 25,6 posto, a važnijim povećanjem od 11,1 posto može se pohvaliti i zračna luka Rijeka, s 30,5 tisuća putnika.

Za zračnu luku Osijek rujan je donio nastavak negativnog trenda iz ove godine jer je s nešto malo više od 4500 putnika u velikom minusu, od čak 35,1 posto, u odnosu na rujan prošle godine.

Nešto malo veći pad, od 38,7 posto, zabilježila je u rujnu i zračna luka Brač s malo više od četiri tisuće putnika, ali kako je to sezonska i jedina veća otočna luka, to je i očekivano nakon ljetnih porasta prometa na toj luci.

Najmanja zračna luka u Hrvatskoj, ona na Malom Lošinju, koja može primiti samo male zrakoplove, u rujnu je imala 411 putnika ili 6,6 posto manje nego u rujnu prošle godine.

Prednjače Nijemci i Britanci

Zemlje iz kojih je u hrvatske zračne luke u rujnu dolazilo najviše putnika predvode Njemačka i Ujedinjeno Kraljevstvo, a potom slijede Francuska, Švedska, Nizozemska, Austrija, Italija, Španjolska, Irska i Švicarska, pri čemu je iz četiri od tih zemalja, Švedske, Austrije, Španjolske i Švicarske, doletjelo manje putnika, a iz ostalih zemalja više nego u rujnu prošle godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara