HRVATSKI ASTRONOMI PROTIV SVJETLOSNOG ZAGAĐENJA

Hrvatski su astronomi zatražili danas temeljitu kontrolu javne rasvjete, upozorivši kako svjetlosno zagađenje nije samo pitanje velikih nepotrebnih troškova nego i uzrok ozbiljnih šteta po živote ljudi i životinja.

Govoreći na tribini u zagrebačkom Tehničkom muzeju u ime "Croatian Dark Sky Association", astronom Korade Korlević optužio je političare da su tijekom posljednjih dvaju izbora u više manjih mjesta povećali javnu rasvjetu za 20 posto, kako bi izazvali pozitivne učinke na biračko tijelo.

"Rasvjeta nije usmjerena samo na ulice nego i na prozore, a struju koja se jeftino kupuje u Ukrajini, naši građani plaćaju trostruko skuplje", rekao je.

Napomenuo je da je odrednica o svjetlosnom zagađenju dva puta izbacivana iz Zakona o zaštiti prirode.

"Nismo protiv rasvjete, nego smo protiv rasipanja svjetla, koje ima negativne učinke", rekao je, dodavši kako stotine tisuća ptica selica dezorijentirano jakom rasvjetom neba iznad Milana slijeće u tamošnje močvare, gdje ugibaju, misleći da su u Africi.

Zbog jake rasvjete galebovi i vrapci počinju živjeti bez noćne stanke i postaju sve veće štetočine, naveo je.

Po jednom inozemnom istraživanju, kako je rekao, čak 30 posto žena pati od poremećena ciklusa dan/noć što ima ozbiljnih posljedica na imunološki sustav.

Podsjetio je na podatak da je jedan građanin Malog Lošinja tužio gradsku upravu zbog agresivne javne rasvjete.

"Svjetlosno zagađenje smeta i pilotima. Kad zrakoplov proleti kroz snop svjetla kojim se 'reklamiraju' razni klubovi i shopping centri, pilot ostaje zaslijepljen. Tko bi se htio naći u avionu u tom trenutku?", upitao je Korlević.

U prilog ozbiljnosti problema naveo je da je UNESCO postao sponzor susreta na kojima s govori o svjetlosnom zagađenju.

(Hina) xiluc ymc

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara