Hrvatski biskupi: Institucije moraju kazniti svakoga tko kaže da je Crkva nazadna

Foto: Damjan Tadić (Cropix)

"NETRPELJIVOST prema katolicima i njihovim vjerskim uvjerenjima baštinjena je iz vremena komunističkog totalitarizma i nikada nije u potpunosti nestala, a u posljednje se vrijeme intenzivirala, posebice neposredno prije i nakon posjeta Svetog Oca Republici Hrvatskoj i hrvatskim katolicima", stoji u zaključcima Komisije HBK Iustitia et pax, u kojima se izražava zabrinutost zbog sve učestalijeg i otvorenijeg iskazivanja netrpeljivosti i nasilja prema katolicima u Hrvatskoj. 

Ne smije se nekažnjeno reći da je Crkva nazadna

"Sa žaljenjem konstatiramo da državna tijela nisu adekvatno, po službenoj dužnosti, reagirala na otvorene izričaje netrpeljivosti prema katolicima na onaj isti način kako su reagirali kada se radilo o pravima drugih ugroženih zajednica i pojedinaca. Držimo da treba prekinuti s praksom prozivanja i omalovažavanja katolika zbog njihove vjerske pripadnosti, njihova načina života, njihovih vjerskih uvjerenja i učenja, koja se bez ikakvih argumenta proglašavaju nazadnima", navode hrvatski biskupi koji su pozvali državne institucije da ne budu pristrane i da budno paze na "dostojanstvo i pravo katolika na življenje svoje vjere i izricanje svojih vjerskih uvjerenja što im jamče hrvatski zakoni".

Biskupi neće o govoru mržnje

Biskupi napominju da se katolici u Hrvatskoj ne boje nikakve argumentirane javne rasprave ili kritike, ali nikako ne mogu prihvatiti da se prešutno prihvaća njihovo omalovažavanje bez reagiranja nadležnih institucija.

"Komisija poziva sve Hrvate i Hrvatice da hrabro u javnosti iznose svoje stavove o raznim temama, da ih znaju argumentirati i dobro uobličiti. Javna rasprava i izmjena argumenata s katoličkog stajališta apsolutno isključuje narušavanje dostojanstva čovjeka, napose svako nasilje koje nedvosmisleno osuđujemo", stoji u izjavi hrvatskih biskupa.

Crkva u Hrvata posebno je naglasila da u izjavi namjerno nisu koristili izričaj - 'govor mržnje'.

"Ovu sintagmu držimo besadržajnim jezičnim neologizmom kojim određene skupine opravdavaju vlastite napade na one s kojima ne dijele isto mišljenje", stoji na kraju Izjave službenog Kaptola.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara