Hrvatski diplomat zbog šverca automobila protjeran iz Švicarske

MIROSLAV MILETIĆ, djelatnik hrvatskog veleposlanstva u Zurichu, protjeran je iz zemlje jer je koristeći diplomatsku putovnicu švercao automobile. On je navodno nekim Hrvatima sređivao papire za fiktivni trajni povratak u Hrvatsku, kako bi im omogućio da povoljno uvezu automobile.

Ministarstvo vanjskih poslova Jutarnjem listu je potvrdilo da je Miletić povučen u Zagreb, ali za sada nije suspendiran niti je na bilo koji drugi način kažnjen za nedjela za koja je osumnjičen.

Još 26. travnja u Ministarstvo je stigla nota u kojoj se navodi da je Miletić sudjelovao u nekoliko slučajeva trgovine, odnosno švercanja automobila. 31. svibnja Miletiću je prekinut mandat u Švicarskoj, a dan kasnije počeo je raditi u zgradi Ministarstva u Zagrebu. Iako je osumnjičen za šverc, raspoređen je na radno mjesto u Odjelu za državljanstvo i putne isprave.

Iz Ureda glasnogovornice Ministarstva priopćeno je da se istražuju navodi iz švicarske note, i, ukoliko se oni pokažu istinitima, slučaj će biti adekvatno riješen.

Miletić je u veleposlanstvu služio svoj drugi mandat; u prvom je radio kao djelatnik sigurnosti, a u drugom kao dio administrativno-tehničkog osoblja.

Prema neslužbenim informacijama, Miletić je švercao automobile koristeći diplomatsku putovnicu, te tako što je nekim Hrvatima u Švicarskoj sređivao papire za fiktivni trajni povratak u Hrvatsku, čime im je omogućio povoljniji uvoz automobila.

Iako izvor Jutarnjeg lista tvrdi da je Miletić iz Švicarske protjeran i zbog činjenice da je osim u diplomaciji angažiran i u biznisu kao vlasnik hotela u Njemačkoj, gdje je ranije bio diplomat, u Ministarstvu to opovrgavaju. Tvrde da to što je vlasnik hotela u Njemačkoj nema veze s tim što je bio diplomat u Švicarskoj.

Hrvati iz Zuricha i okolice nezadovoljni su što je narušen ugled hrvatskog konzulata, u kojem su se i ranije zbivali skandali.

Spomenimo da je prije dvije godine policija raspisala tjeralicu za Darinkom Uršić, bivšom voditeljicom financijskog poslovanja u konzulatu, koja je zlorabila položaj i prisvojila 190 tisuća kuna.

Tamo je do 31. svibnja bio zaposlen Zdravko Jelenović, koji je bio savjetnik predsjednika Mesića, a s Pantovčaka je otišao pod pritiskom afere da je pretukao kćer i zeta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara