Hrvatski diplomati misle da nije primjereno potpisati pismo o proširenju EU-a

Hrvatski diplomati misle da nije primjereno potpisati pismo o proširenju EU-a
Foto:Pixsell/Patrik Macek

HRVATSKA podržava pismo koje su u vezi sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom EK-u uputili ministri vanjskih poslova šest zemalja EU-a, ali ga nije potpisala jer nije primjereno da se kao zemlja koja će uskoro predsjedavati EU-om formalno svrstava uz te prijedloge, rekla je danas u Bruxellesu državna tajnica u MVEP-u Andreja Metelko Zgombić.

Šest zemalja članica EU-a uputilo je pismo predsjedniku Europske komisije Jean-Claudeu Junckeru u kojem ističu da su spremne raditi na poboljšanju procesa proširenja, podrazumijevajući da će to dovesti do konsenzusa o otvaranju pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom u ožujku 2020.

"Naša su stajališta ostala ista, ona su dosljedna. Mi podržavamo sadržaj toga pisma, međutim kao država koja će uskoro preuzeti predsjedanje nije uobičajeno da se formalno svrstavamo uz neki konkretan prijedlog", izjavila je Metelko Zgombić, koja u Bruxellesu sudjeluje na sastanku Vijeća za opće poslove, koje na dnevnom redu ima i pitanje proširenja.

Otvaranje pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom

Dodala je da će se Hrvatska tijekom svoga predsjedanja zauzimati da se donesu odgovarajuće odluke u vezi s otvaranjem pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom.

"Mi želimo stvoriti uvjete kako bismo tijekom našeg predsjedanja zaista mogli napraviti pozitivne korake u tom smjeru. Naravno da postoje određene zamjerke o neučinkovitosti samog procesa proširenja. Mnoge su zemlje konstatirale da ne dolazi do odgovarajućeg napretka u postupku proširenja. To je nešto na čemu se može raditi, ali usporedo mi ćemo se zalagati da se tijekom našeg predsjedanja donesu odgovarajuće odluke, posebno za Sjevernu Makedoniju i Albaniju, a sve u sklopu priprema summita u Zagrebu", rekla je Metelko Zgombić.

Na pitanje o hrvatskom stajalištu prema francuskom dokumentu u kojem se predlaže reforma procesa proširenja, Metelko Zgombić je rekla da ga "proučavaju" i da će ga uzeti kao poticaj da se poboljša postupak proširenja na dobrobit država kandidatkinja, ali i Europske unije u cjelini.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara