Hrvatski državljanin osuđen za otmicu u Švedskoj

HRVATSKI državljanin Darko Sokačić (43), nastanjen u Švedskoj, osuđen je u petak na sudu u Goeteborgu na 10 godina zatvora zbog otmice bogatog švedskog poduzetnika Fabiana Bengtssona.

Sokačić, kao glavni organizator, i njegov suučesnik Lirim Seferi, koji je osuđen na šest godina, u siječnju ove godine oteli su Bengtssona u njegovoj garaži u Goeteborgu i odveli ga u posebno pripremljeni, zvučno izolirani stan.

Namjera im je bila tražiti 50 milijuna kruna (oko 40 milijuna kuna) otkupnine. Bengtsson je, naime, vlasnik lanca robnih kuća Siba i imovina mu je procijenjena na dvije milijarde kruna.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Švedski poduzetnik je pušten nakon 17 dana, a policija i njegova obitelj su opovrgle plaćanje bilo kakve otkupnine. Sokačić i njegov suučesnik ubrzo su uhićeni i priznali su otmicu.

U otmici je sudjelovao i Siniša Marković, koji nije hrvatski državljanin, ali je on osuđen na samo dvije godine zatvora zbog pokušaja iznude. Sud je odlučio da će sva trojica nakon izdržane kazne biti protjerani iz Švedske.

Iz ureda glasnogovornice Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI) je za Hinu rečeno da je Sokačić prigodom uhićenja zatražio da se o tome ne izvijesti hrvatsko veleposlanstvo u Stockholmu. Hrvatski diplomati u Švedskoj su nekoliko puta kontaktirali njegova odvjetnika, ali se Sokačić zahvalio se i odbio svaku pravnu pomoć.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara