HRVATSKI FILM U 2002. - VIŠE FILMOVA, NEZADOVoljaVAJUĆA GLEDANOST

Repertoarnu filmsku godinu u Hrvatskoj obilježila je veća produkcija domaćih naslova, ali njihova gledanost u kinima i dalje je nezadovoljavajuća.

U protekloj godini u hrvatskim je kinima igralo desetak hrvatskih filmova, a isto toliko ih je sada u postprodukciji ili će uskoro doći na kinorepertoare. Riječ je većinom o filmovima premijerno prikazanima na Pulskom filmskom festivalu.

Kao i dosad domaći filmovi nisu postigli željenu gledanost, no, kinoprikazivači u pojedinim godišnjim razdobljima nisu bili zadovoljni niti gledanošću američkih filmskih hitova.

Hrvatski kandidat za Oscara film ´Fine, mrtve djevojke´ Dalibora Matanića dosad je imao oko 15 tisuća gledatelja. S obzirom na to da je taj film pobjednik Pulskog filmskog festivala i da je dobio veliku podršku kritičara u medijima, očekivalo se da će imati veću gledanost, između 30 i 50 tisuća gledatelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Po podacima hrvatskog filmskog časopisa ´Hollywood´, film ´Ne dao Bog većeg zla´ Snježane Tribuson dosad je pogledalo oko deset tisuća gledatelja, a ´Serafin, svjetioničarev sin´ Vicka Ruića u zagrebačkim kinima tek 135 gledatelja.

Film ´Potonulo groblje´ Mladena Jurana počeo se prikazivati u kinima ovih dana, a od filmova s ovogodišnje ´Pule´ koji još nisu počeli igrati u kinima su ´Prezimiti u Riju´ Davora Žmegača, ´Sjećanja na Georgiju´ Jakova Sedlara te omnibus ´24 sata´ Gorana Kulenovića i Kristijana Milića.

Film ´Ajmo žuti´ Dražena Žarkovića vidjelo je između 2500 i tri tisuće gledatelja, a ´Sami´ Lukasa Nole manje od tisuću. Ti su filmovi igrali ove godine, a dovršeni su prethodne godine.

Ove su godine snimani i snimaju se, među ostalim, filmovi ´Duga mračna noć´ Antuna Vrdoljaka, ´Konjanik´ Branka Ivande, ´Svjetsko čudovište´ Gorana Rušinovića, ´Tu´ Zrinka Ogreste´, ´Ispod crte´ Petra Krelje, ´Kraljeva ostavština´ Krste Papića i ´Ovce od gipsa´ Vinka Brešana. Oni bi se trebali početi prikazivati iduće godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara