Hrvatski fond za privatizaciju otišao u povijest, dobili smo AUDIO

Foto: Davor Pongračić / Cropix

POTPREDSJEDNIK Vlade za gospodarstvo Petar Čobanković danas je proglasio da je Hrvatski fond za privatizaciju otišao u povijest, dok nova agencija zanimljive skraćenice AUDIO počinje s radom.

Agencija za upravljanje državnom imovinom, po Čobankovićevim riječima, će za razliku od HFP-a moći provoditi restrukturiranje i konsolidaciju poduzeća u većinskom državnom vlasništvu, čime bi trebala osigurati veću koristi za državu i njen proračun.

Čobanković ne zna kolika je vrijednost nekretnina kojima upravlja AUDIO

"HFP je imao negativnih konotacija, kao i cijela privatizacija. To je bilo doba tranzicije, u čemu nije bilo iskustava već su sve zemlje imale svoje puteve. Danas imamo veliko iskustvo u tome, a rezultat toga su i Zakon o upravljanju državnom imovinom i AUDIO", kazao je Čobanković. On nije znao odgovoriti na jednostavno pitanje o tome kolika je vrijednost nekretnina kojima upravlja AUDIO, ali je napomenuo da se prvi put izrađuje Registar državne imovine.

Ono što je znao reći je da su u državnom vlasništvu 2.031.465 hektara šuma i šumskog zemljišta, 550.466 hektara poljoprivrednog zemljišta, 42.265.808 četvornih metara građevinskog zemljišta i 10.458.709 četvornih metara građevina s pripadajućim zemljištem.  U nekretnine spada i 56 trgovačkih društava u većinskom državnom vlasništvu, 30 poduzeća u kojima Hrvatska ima od 25 do 50 posto vlasništva te 346 tvrtki u kojima imamo do 25 posto vlasništva. Tu je i imovina 15 javnih poduzeća od strateške važnosti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara