Hrvatski general na čelu UN-ove misije u Indiji i Pakistanu

GLAVNI tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan obavijestio je Vijeće sigurnosti o svojoj namjeri da imenuje hrvatskog brigadnog generala Dragutina Repinca za zapovjednika vojnih promatrača UN-ove mirovne misije u Indiji i Pakistanu (UNMOGIP), doznaje u utorak Hina iz ureda glasnogovornika glavnog tajnika.

Očekuje se da će formalnu suglasnost za postavljenje general-bojnika Repinca uskoro dati i Vijeće sigurnosti UN-a i on bi mogao stupiti na dužnost zapovjednika mirovne misije u Indiji i Pakistanu u siječnju 2006.

Dužnost vojnog zapovjednika misije koji je istodobno i njezin čelnik je odmah ispod razine pomoćnika glavnog tajnika i Repinc će biti do sada najviše rangirani hrvatski državljanin u službi UN-a kao i u bilo kojoj međunarodnoj mirovnoj operaciji u svijetu.

Repinc će zamijeniti talijanskog generala Guida Dantea Palmieria koji je iz misije otišao u rujnu ove godine.

Misija UNMOGIP je uspostavljena 1949. kako bi nadzirala prekid vatre između Indije i Pakistana u Kašmiru i važna je za suzbijanje dugotrajnog spora između dviju zemlje oko ove pokrajine.

Odabir generala Repinca na čelnu dužnost u UNMOGIP-u hrvatski diplomati u New Yorku smatraju doprinosom jačanju međunarodnog ugleda Hrvatske i drže ga važnim i u kontekstu približavanja Hrvatske NATO-u i potpore kandidaturi Hrvatske za nestalno članstvo u Vijeću sigurnosti UN-a 2008.-2009.

Foto: Arhiva

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara