Hrvatski i srbijanski ministri pravosuđa zauzeli se za unaprjeđenje suradnje

HRVATSKA ministrica pravosuđa Ingrid Antičević Marinović i ministar pravde Republike Srbije Vladan Batić ocijenili su današnji razgovor u Zagrebu značajnim korakom u provedbi ugovora o suradnji u kaznenim i građanskim stvarima, koji je potpisan 1997. godine.

Na konferenciji za novinare obje su strane izrazile spremnost za unaprjeđenje suradnje u progonu najtežih kaznenih djela, uključujući i ratni zločin.

Zaključeno je da suradnju treba pospješiti i u građanskopravnim stvarima, radi rješavanja brojnih otvorenih statusnih, imovinskih i obiteljskih problema građana.

Radi poboljšanja suradnje bit će potrebno napraviti reviziju Ugovora o pravnoj pomoći u građanskim i kaznenim stvarima, potpisanog 1997. između Hrvatske i tadašnje SRJ, kao bi se on uskladio s Europskom konvencijom o kaznenim i građanskim stvarima. Postojeći ugovor, objasnila je ministrica, sadrži ograničenja koja onemogućuju neposrednu suradnju.

Temelj za suradnju je i nedavno potpisani Ugovor o suradnji u borbi protiv organiziranog kriminala, nezakonite trgovine drogama i terorizma, a Hrvatska će uskoro pristupiti i Europskoj konvenciji o ustupu kaznenih predmeta, koji je Srbija već ratificirala. Obje zemlje pripremaju i zakone o sudovima za ratne zločine koji pretpostavljaju suradnju između zemalja potpisnica Rimskog statuta stalnog Međunarodnog kaznenog suda, rekla je Antičević Marinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Naglašeno je da obje strane prihvaćaju načelo univerzalnosti u progonu najtežih zločina, kako ni jedan zločin ne bi ostao nekažnjen.

Oboje ministara naglasilo je da to ne znači i izručenje državljana jedne države drugoj, jer to zabranjuju ustavi obiju država, ali će biti moguće ustupanje kaznenog progona.

Ministar Batić je rekao da Srbija neće izručiti generala Momčila Perišića, osumnjičenog za ratni zločin u Hrvatskoj, ali će mu se moći za to suditi u Srbiji ako to Hrvatska zatraži nakon pristupa Europskoj konvenciji kojom je to uređeno.

Radi poboljšanja suradnje u kaznenom progonu dogovorena je i razmjena dodataka o istragama, sudskim postupcima i presudama za najteža kaznena djela.

Hrvatska ministrica odbacila je tvrdnje o postojanju tajnih optužnica, ustvrdivši da su javne sve optužnice i sva suđenja u Hrvatskoj.

Ministar Batić najavio je da će Srbija vratiti Hrvatskoj sve otuđene zemljišne, katastarske i matične knjige pa i Stepinčev dnevnik, ako je točna informacija da se on nalazi u srbijanskom Ministarstvu pravde.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara