Hrvatski izvoznici o promicanju izvoza

U SKLOPU radnog sastanka koordinatora odbora i pododbora , te članova Predsjedništva udruge Hrvatskih izvoznika, dogovoreni su ciljevi buduće zajedničke suradnje između odbora na promicanju hrvatskog izvoza.

Koordinatori Odbora za Paneuropsku dijagonalnu kumulaciju podrijetla, Izvoznika prehrambene industrije, za Primjenu carinskog sustava, za Transport i špediciju, te Odbora Izvoznika u Srbiju i Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju i Sloveniju održali su zajednički sastanak s članovima Predsjedništva Hrvatskih izvoznika.

Osnovna ideja radnog sastanka je bila da se predstavi rad pojedinih odbora i pododbora, i da se pronađu zajedničke inicijative kojima bi rad svih odbora postao još kvalitetniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naše aktivnosti i dalje moraju biti usmjerene prema prioritetnim postulatima da hrvatski proizvod bude konkurentan. Kriteriji konkurentnosti nacionalnih ekonomija po World Economic Forum-u (WEF-u) obvezuju nas na takav pristup, jer definira prioritete pristupa tržištu kapitala, vremenu koje uprava tvrtke troši na birokraciju, poreznu politiku, vrijeme pokretanja biznisa, pristup kreditima i slično" istaknuo je Ivan Kesić, koordinator odbora za Primjenu carinskog sustava i inicijator zajedničkog sastanka.

U zanimljivoj i konstruktivnoj diskusiji svih prisutnih najčešće se moglo čuti da se postavke za boljitak gospodarstva, a time i nastupa na inozemnim tržištima, mogu riješiti samo zajedničkom suradnjom predstavnika vlasti i gospodarstva. Zato je nužan bolji, stručniji, kvalitetniji i kontinuirani dijalog između Vlade i gospodarstva. Gospodarstvo zahtijeva selektivno a ne globalno pristupanje rješavanju problema, a za takav pristup potrebna je stručnost a ne birokracija. Izvoznici radi konkurentnosti moraju stvoriti svoju zajedničku strategiju za pregovore s državom a ovaj sastanak je korak k tome cilju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara