Hrvatski liječnički zbor smatra kako su mediji stvorili aferu oko dijalize koje zapravo nema

Hrvatski liječnički zbor smatra kako su mediji stvorili aferu oko dijalize koje zapravo nema

Tekst: I.Ć.
Foto: nefrologijadanas.org

"U MEDIJIMA se stvorila afera koje nema", zaključak je na izvanrednom sastanu Upravnog odbora Hrvatskog društva za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju (HDNDT) Hrvatskog liječničkog zbora a koji je sazvan zbog, kako kažu niza medijskih napisa, televizijskih izvješća i izjava liječnika i bolesnika o radu Zavoda za dijalizu, KBC Zagreb. Riječ je o jednoj od najvećih afera u zdravstvu koja je rezultirala smjenom pročelnika Zavoda za dijalizu KBC-a Zagreb doktora Petra Kesa, a za koju pak HDNDT kaže da je izvedena iz konteksta te da ne nedostaje objašnjenje struke.

Optužbe za nesavjesno liječenje

Podsjetimo, sve je počelo kada je Udruga dijaliziranih i transplantiranih bubrežnih bolesnika KBC Zagreb - Rebro izravno optužila pročelnika Kesa za nesavjesno i nekvalitetno liječenje kao i za nečasne radnje. Dokaze su potkrijepili hematološkim i biokemijskim nalazima pacijenata koje su predali mjerodavnim državnim institucijama, uključujući i istražna tijela.

Afera je eskalirala kada je u medije procurio inspekcijski nalaz stručnog povjerenstva Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi koja je utvrdilo su rezultati dijalize prikazivani boljima nego što su bili. Štoviše utvrđeno je da je dijaliza nekontrolirano i neselektivno intenzivirana te da su pacijenti izloženi neadekvatnoj korekciji anemije jer dobivaju nedovoljne količine eritropoetina i željeza. Proteklog tjedna pročelnik Kes podnio je ostavku i to nakon pritiska resornog ministra zdravstva i socijalne skrbi Darka Milinovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Objektivni razlozi, a ne nesavjesno ili nestručno liječenje

Prema upravnom odboru HDNDT-u koji je proveo, kako kažu, sveobuhvatnu raspravu o svim suvremenim stavovima nefrološke struke te detaljno analizirao i usporedio ih sa suvremenim saznanjima u Europi i svijetu. Nakon provedene rasprave, Upravni odbor Hrvatskog društva za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju, Hrvatskog liječničkog zbora donio je zaključak kako afere zapravo - nema.

"Rad kolega u Zavodu za dijalizu KBC-a Zagreb na čelu s pročelnikom prof.dr.sc. Petrom Kesom je u skladu s principima dobre nefrološke prakse zbog čega je taj centar i postao Referentni centar Ministarstva zdravstva za nadomještanje bubrežne funkcije", navodi se u zaključcima kao i da struka u potpunosti odbacuje tvrdnje iz medija koje su izvučene iz konteksta i bez objašnjenja struke.

"Uočena odstupanja posljedica su objektivnih razloga, a ne nesavjesnog i nestručnog liječenja" zaključili su na Upravnom odboru.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara