"Hrvatski mediji na udaru interesa kapitala"

Pri Hrvatskoj biskupskoj konferenciji danas je održan tradicionalni susret hrvatskih medija s predsjednikom HBK biskupom Marinom Srakićem, kardinalom Josipom Bozanićem i predsjednikom Odbora HBK nadbiskupom Ivanom Devčićem. Susret se održao povodom  42. svjetskog dana medija, koji se obilježava u nedjelju 4. svibnja.

"Koliko toga nam je servirano u Dnevniku?"

Kardinal Bozanić je izjavio kako ga zabrinjava zatvaranje medija, jer je opseg tema jako sužen: "Dovoljno je pogledati Dnevnik HTV-a pa se čovjek pita koliko se toga dogodilo, a koliko se toga servira javnosti? Apeliram na otvorenost medija, posebice kad se radi o izvješćivanju. Često se dogodi da mi damo neke materijale, a novinari onda samo ponavljaju jednog novinara, bez da konzultiraju izvor".

Što se tiče tretiranja Crkve u medijima, Bozanić kaže da se mora zapitati događa li se negdje podgrijavanje mržnje i sustavni napadi te je kazao kako bi volio da se to ispita.

Hrvatsko novinarstvo ispolitizirano

Mr. sc. Igor Kanižaj s Fakulteta političkih znanosti u sklopu susreta održao je predavanje na temi "Vjerodostojnost i profesionalna odgovornost hrvatskih medija u svjetlu papine poruke za Svjetski dan medija". Kanižaj kaže da se danas postavlja pitanje kako se oduprijeti pritisku korporacija, kako smanjiti prikriveno oglašavanje i kako raskrinkati spinove. Po provedenim istraživanjima hrvatskim tiskovinama dominiraju politika, kriminal i gospodarstvo, a zanemaruju se socijalne teme i kultura, dok istovremeno 47 posto čitatelja smatra da je nedovoljna prisutnost pozitivnih sadržaja.

Istraživanja, koja je naveo Kanižaj, pokazuju da su novinarski standardi ozbiljno ugroženi, što najbolje dokazuje kako je često na prvih pet stranica novina citiran samo jedan izvor, bez da se čuje i druga strana.

Položaj novinara u hrvatskom društvu svake godine je sve slabiji, a tome pridonose, kako kaže Kanižaj, pad povjerenja u profesiju, obrazovanost novinara te slab materijalni status mladih novinara.

Hrvatski mediji na raskrižju

Hrvatske medije čekaju teški dani te se danas nalaze na raskrižju, mišljenja je Kanižaj, jer iduće godine desetke radijskih postaja očekuje privatizacija, a nesigurna je i sudbina državnih medija, postoji kriza samoregulacije te se pojavila bipolarizacija na tržištu tiskovina, jer 90 posto tržišta drže Styria i EPH.

Kanižaj poručuje da je problem što se ne zna tko su stvarni vlasnici medija i što se ne zna stvarna naklada i remitenda.

"Moramo se zapitati i tko je odgovoran za sramotno objavljivanje identiteta djece, što je zakonom zabranjeno, a nitko ne odgovara za to", kaže Kanižaj.

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva, Zdenko Duka, kazao je kako je Kanižaj u svom izlaganju rekao dosta negativnog, međutim da je to uglavnom točno, jer su takvi i svjetski trendovi. Duka smatra kako je najveći problem kršenje etike te predlaže da se vlasnici uključe u Vijeće koje bi odlučivalo o etici.

D. Markas
Foto: S.G.F.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara