Hrvatski muzej informatike sada i on-line kao interaktivna vizualizacija

Hrvatski muzej informatike sada i on-line kao interaktivna vizualizacija

Tekst: Z. Jagodić
Foto: Kreativni odjel

U RUJNU 2007. godine u Rijeci je otvoren prvi hrvatski muzej informatike. Stalni izložbeni postav starih računala i informatičke tehnologije sadrži preko 1000 eksponata iz računalne povijesti. Projekt je iniciran od Udruge Calculus u partnerstvu s DIR-om - Udrugom darovitih informatičara Rijeke i multimedijskom agencijom Kreativni odjel.

Proslavom drugoga rođendana hrvatskoga muzeja informatike Peek&Poke započet je proces njegovog "hiperviziranja", tj. prenošenja prostora i postava muzeja u interaktivnu trodimenzionalnu on-line vizualizaciju. S ovom novinom, muzej je moguće posjetiti virtualno (http://www.peekpoke.hr/hyperviz.php). Iz muzeja poručuju da je prednost hiperviziranog muzeja mogućnost pregledavanja alternativnih postava  ili dijelova zbirke koji nisu izloženi radi ograničenosti prostora.

Riječki tim slijedi svjetske trendove

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hiperviziranjem je moguće prikazati i detalje, od vjernog prikazivanja materijala, preko uvjerljivih ambijentalnih zvukova, pa do oponašanja objekata u skladu s pravilima fizike. Hi-tech proizvod Hyperviz koji omogućuje ovakve interaktivne vizualizacije je rezultata razvoja riječke multimedijske produkcije Kreativni odjel.

Čini se da je upravo hiperviziranje trend koji ulazi na internet na velika vrata. Primjerice, cijeli širi centar Pariza je virtualiziran u svrhu turističke promocije.

Projekt Peek&Poke je edukativnog i neprofitnog karaktera, a razlog osnivanja muzeja tog tipa je stvoriti omiljeno mjesto okupljanja računalnih entuzijasta radi učenja i zabave.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara