Hrvatski narodni sabor BiH zbog Kolinde optužuje probošnjačke stranke

Hrvatski narodni sabor BiH zbog Kolinde optužuje probošnjačke stranke
Foto: Igor Soban/PIXSELL

HRVATSKI narodni sabor (HNS) BiH ocijenio je kako probošnjačke stranke u Sarajevu lažno optužuju hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović i RH za narušavanje suvereniteta Bosne i Hercegovine navodeći kako je cilj tih istupa narušavanje dobrosusjedskih odnosa i udaljavanje BiH od euroatlantske budućnosti zemlje.

"Lažni navodi o narušavanju suvereniteta BiH instrument su narušavanja dobrosusjedskih odnosa kako bi se Bosnu i Hercegovinu udaljilo od euroatlantske budućnosti", ističe HNS BiH u priopćenju. Također navodi da je riječ o novim pokušajima destabilizacije bilateralnih odnosa s Republikom Hrvatskom.

"Destruktivna retorika političkog Sarajeva"

"To je destruktivna retorika političkog Sarajeva, koje neutemeljenim napadima i lažnim navodima nastoji profitirati od izazivanja kaosa i netrpeljivosti", stoji u priopćenju.

HNS BiH, koji okuplja najveće hrvatske političke stranke u ovoj zemlji, kaže kako predsjednica Republike Hrvatske u političkom angažmanu "predano doprinosi ostvarenju ciljeva za koje se Bosna i Hercegovina samostalno opredijelila, ustrajno podižući pitanja koja doprinose razvoju i stabilnosti BiH na najviše razine međunarodnih razgovora".

Ranije tijekom dana Demokratska fronta (DF), politička stranka kojoj je na čelu predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić, optužila je Grabar-Kitarović da dovodi u pitanje suverenitet i teritorijalni integritet BiH zbog izjave dane u četvrtak nakon utakmice hrvatske nogometne vrste o Hrvatskoj "od Visa do Kupresa". DF ju je optužio da je bosanskohercegovački grad Kupres opisala kao dio Hrvatske, a ona je odbacila optužbe o navodnom svojatanju teritorija BiH.

U reakciji iz Ureda hrvatske predsjednice u petak navodi se da "u BiH problem nije nepostojeće svojatanje teritorija, nego majorizacija i kršenje elementarnih demokratskih i ustavnih prava Hrvata kao konstitutivnog naroda".

HNS BiH dodaje da je Hrvatska europski partner i najveći prijatelj Bosne i Hercegovine.

"Kao najistaknutiji zagovaratelj integracija Bosne i Hercegovine u Europsku uniju i NATO savez, Republika Hrvatska i hrvatski politički dužnosnici dokazali su predanost stabilnosti, socioekonomskom napretku, političkom dijalogu i miru BiH", stoji u priopćenju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara