Hrvatski novinar Mario Profaca dobio međunarodno obavještajno priznanje

Hrvatski novinar Mario Profaca dobio međunarodno obavještajno priznanje
Hrvatski novinar Mario Profaca je na konferenciji u Washingtonu koja se bavila obavještajnim iformacijama dobio priznanje za razvoj pretraživanja otvorenih izvora informacija.

Višednevna konferencija završena u subotu navečer održana je u Hotelu Sheraton u Tysons Corneru u organizaciji Open Sources Solutions Network i bila je posvećena otvorenim izvorima obavještajnih informacija i obavještajnom radu u mirovnim operacijama.

Okupila je blizu stotinu predstavnika obavještajnih službi iz Amerike, Europe, Afrike i Azije i njihovih agencija koje se bave pronalaženjem, pretraživanjem i analiziranjem informacija koje su javno dostupne, primjerice u knjigama, filmovima te medijima i njihovim korištenjem u obavještajne ciljeve.

Na konferenciji je Profaca bio jedini novinar kojemu je uručeno međunarodno priznanje "Zlatna svijeća" za njegov doprinos u razvoju strategije i alata za korištenje javno dostupnih izvora informacija u obavještajne svrhe.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među više od 1.500 stranica njegova web sajta "Marios Cyberspace Station" Profaca je, kako je u nedjelju rekao za Hinu, primjerice, napravio posebnu virtualnu računalnu tipkovnicu za arapski jezik povezanu s pretraživačem interneta Googleom.

Sudjelujući na konferenciji kao pozvani predavač on je govorio o aktivnostima al Qaede i drugih terorističkih organizacija na Internetu.

Ovaj zagrebački novinar je pripadnicima obavještajne zajednice među ostalim govorio kako je al Qaeda svoje logore za obuku novih članova prebacila iz Afganistana na Internet te kako prenosi svoje poruke i propagandu.

Napominjući kako se i al Qaeda služi javnim informacijama u obuci Profaca je iznio primjer iz posljednjeg priručnika ove skupine u kojem je navedena nepouzdanost rezultata detektora laži i kako ga se može prevariti što je skupina pronašla na jednom američkom web sajtu i za svoje potrebe prevela na arapski.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara