Hrvatski pomorac otet u Nigeriji je dobro

Hrvatski pomorac otet u Nigeriji je dobro
Romano Perić iz Sindikata pomoraca Hrvatske Screenshot: HRT

NIGERIJSKI pirati oteli su 12 članova posade švicarskog teretnog broda, među kojima je jedan hrvatski državljanin. Švicarska brodarska tvrtka potvrdila je da je napadnut njihov teretni brod, koji je u nigerijskim vodama prevozio pšenicu. Tvrtka je angažirala poseban tim kako bi osigurala oslobađanje otetih pomoraca.

Upravo je to bila tema sinoćnje emisije Otvoreno na HRT-u. Romano Perić iz Sindikata pomoraca Hrvatske otkrio je kako su sinoć dobili informaciju da su svi pomorci dobro. Tu informaciju dobili su, kaže, u komunikaciji s obitelji.

Kaže da je švicarska kompanija, u čijem je vlasništvu brod, već unajmila profesionalce koji bi ovaj slučaj trebali dovesti do kraja - to uključuje pregovore, a ovisno o rezultatima pregovora, pokušat će pomorce izvući žive i zdrave.

"Znalo je potrajati mjesecima"

Upitan koliko obično traju takvi pregovori, odgovara da to ovisi o situaciji, "kolika su potraživanja i kolika je realna vrijednost onoga što otmičari mogu dobiti". "Bilo je situacija da to traje tri do pet dana, a nekada je znalo potrajati i mjesecima", rekao je.

Zasad nemaju informacije što otmičari traže, ali pretpostavljaju da će to, kaže, ipak biti novac.

Kapetan Siniša Orlić, pomoćnik ministra mora, prometa i infrastrukture, slaže se da se u ovakvim slučajevima uglavnom sve vrti oko materijalnih sredstava. Hrvatski pomorci bili su involvirani u nekoliko slučajeva napada pirata. "U nekim slučajevima su se uspjeli obraniti, u nekima je završilo otmicom. Ali zasad nemamo potvrđen nijedan slučaj koji je završio, recimo to tako - nesretno", kazao je Orlić.

Ovaj ih je slučaj, kaže, iznenadio. "Ti su napadi jenjali u zadnjih nekoliko godina.  Vrhunac su doživjeli u prostoru Somalije, od 2010. do 2012. godine. Prošle godine zabilježen je samo jedan takav napad. Sad se to preslikalo na zapadnu obalu, obalu Afrike, ispred Nigerije", objašnjava.

Kapetan opisao kako napad izgleda

Marinko Ogorec, stručnjak za sigurnost, kaže da su se slučajevi napada pirata na brodove počeli opet događati jer je "očito popustio prag sigurnosti na brodovima". Ogorec kaže kako se najučinkovitijom metodom pokazalo da na brodu bude profesionalni tim naoružan automatskim oružjem koji može stupiti u borbu s piratima prije nego što napadnu brod.

Kapetan Ivo Mašković, zapovjednik, plovi od 1973., ima 9000 provedenih dana na brodu - nikad se, kaže, nije direktno susreo s piratima. Dodaje da se na brodu "brane kako mogu". "Najviše žicom, cijeli brod opašemo okolo sa žicom, kompletno je sve zatvoreno i imamo uduplane straže kad prolazimo kroz područja gdje nema osiguranja. Oni napadaju s dva čamca, jedan se približava brodu, a drugi ih oružjem štiti malo dalje od njih", opisao je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara