Hrvatski poslodavci do kraja godine planiraju manje zapošljavati

Hrvatski poslodavci do kraja godine planiraju manje zapošljavati
Foto: Patrik Maček/PIXSELL

HRVATSKI poslodavci do kraja ove godine planiraju manje zapošljavati u usporedbi s trećim tromjesečjem, pri čemu su najoprezniji planovi malih poduzetnika, pokazalo je novo istraživanje tvrtke ManpowerGroup.

"Optimizam hrvatskih poslodavaca za nova zapošljavanja, a iskazan u dva prethodna tromjesečja ove godine, sada je zamijenjen puno opreznijom prognozom zapošljavanja za iduće tromjesečje, odnosno s neto prognozom zapošljavanja od 9 posto, što je za 17 postotnih bodova slabije u usporedbi s prethodnim tromjesečjem", poručuju iz te tvrtke iz područja ljudskih resursa.

Istraživanje je obuhvatilo 620 poslodavaca u Hrvatskoj, pri čemu im je svima postavljeno isto pitanje: "Kakve promjene u zaposlenosti, gledano ukupno, očekujete u slijedeća tri mjeseca, do kraja prosinca 2018., u usporedbi s tromjesečjem u kojem se upravo nalazimo?".

Najveći rast zapošljavanja u proizvodnji, najveći pad u turizmu

Istraživanje ukazuje na daljnji rast broja novih radnih mjesta tijekom posljednja tri mjeseca ove godine, no, sporije od rasta zabilježenog u prethodna dva tromjesečja.

Od osam industrijskih sektora, u sljedećem tromjesečju najviše će se zapošljavati u proizvodnji.

„Neto prognoza zapošljavanja za taj sektor iznosi plus 26 posto i samo je dva postotna boda manja od planova koji su u tom sektoru iskazani u prethodnom tromjesečju”, navodi se u priopćenju.

U sektoru turizma i ugostiteljstva prognoze zapošljavanja u sljedeća tri mjeseca su najslabije – minus 12 posto.

„U usporedbi s trećim tromjesečjem 2018., tu je pad raspoloženja najveći, nevjerojatna 53 postotna boda”, navodi ManpowerGroup.

Optimizam u središnjoj Hrvatskoj

Što se regija tiče, optimistična očekivanja zabilježena su u središnjoj Hrvatskoj, gdje je neto prognoza plus 18 posto. Ipak, to je pad od osam postotnih bodova u usporedbi s prethodnim kvartalom.

„Najslabije prognoze zabilježene su na jugu Hrvatske, gdje neto prognoza zapošljavanja iznosi minusu 10 posto, što je pad za 34 postotna boda u usporedbi s trećim tromjesečjem”, navodi se u priopćenju.

Prognoze prema veličini organizacija pokazuju da se nova zapošljavanja u idućem tromjesečju očekuju u tvrtkama svih veličina, najviše u najvećim kompanijama, 21 posto.

Mali poduzetnici vrlo oprezni

„Mali poduzetnici su pokazali najveći oprez, neto prognoza zapošljavanja u njih je plus 2 posto”, navodi ManpowerGroup.

„Kako bi stabilizirala hrvatsko tržište rada, Vlada bi trebala prihvatiti cjeloviti novi paket fiskalnih i parafiskalnih politika i poduzetnicima što više olakšati procese zapošljavanja novih zaposlenika”, poručio je u priopćenju Nebojša Biškup, direktor tvrtke Manpower Hrvatska.

Dodao je i to da je ukupni pad neto prognoze zapošljavanja rezultat znatnog smanjenja planova zapošljavanja u turizmu u idućem tromjesečju.

„Poslodavcima u turizmu i povezanim uslugama u tom razdoblju jednostavno ne treba toliko radnika”, zaključio je Biškup.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara