Hrvatski Sabor: Idući tjedan bit će poznat sastav 20-ak odbora

IDUĆI tjedan trebao bi biti poznat sastav 20ak saborskih odbora i izaslanstava formiranje odbora uvjet je za početak i rad prve ovogodišnje sjednice Hrvatskog sabora najavljene za konac siječnja.

Sve će do tada biti dogovoreno, uvjerava danas HDZ-ov dužnosnik.

U HDZ-ovim saborskim redovima kažu da su riješili kadrovsku križaljku za 11 odbora, koliko ih je zapalo u podjeli 25 saborskih radnih tijela.

Detalje križaljke ne žele iznositi, no, po neslužbenim informacijama čelno mjesto u Odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost HDZ je namijenio Ivanu Jarnjaku, u Odboru za gospodarstvo Goranu Jandrokoviću, u Odboru za financije Šimi Prtenjači, a u Odboru za vanjsku politiku Nevenu Jurici.

I saborska oporba, konkretno predsjednici SDP-a, HNS-a i HSS-a Ivica Račan, Vesna Pusić i Zlatko Tomčić razgovarali su o istoj temi, a razgovor će nastaviti početkom idućeg tjedna, doznaje se od jednog sudionika sastanka.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pojedinosti razgovora nije iznosio, ali je potvrdio od prije poznatu činjenicu da HNS priželjkuje čelno mjesto u Odboru za pomorstvo i promet, a HSS u odborima za poljoprivredu i za turizam.

Od 25 saborskih odbora oporbi je pripalo njih 13, dok će Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, po uhodanoj praksi, voditi netko od manjinskih zastupnika.

Na konstituirajućoj saborskoj sjednicu u prosincu formirano je Mandatno-imunitetno-povjerenstvo te odbori za zakonodavstvo, za Ustav i Poslovnik te za izbor, imenovanja i upravne poslove.

Preostali se odbori moraju formirati prije skupne saborske sjednice, jer moraju za nju pripremiti mišljenja o zakonima koji dolaze pred Sabor.

Saborska većina i manjina trebaju se suglasiti i o sastavu više izaslanstava koje Sabor predstavljaju u međunarodnim tijelima.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara