Hrvatski Sabor imenovao Vijeće za građanski nadzor sigurnosnih službi

HRVATSKI sabor imenovao je danas članove Vijeća za građanski nadzor sigurnosnih službi, koje bi, po Zakonu o sigurnosnim službama trebalo obavljati građanski nadzor nad radom tajnih službi.

Za predsjednika Vijeća imenovan je sveučilišni profesor politologije Vlatko Cvrtila, a za članove sveučilišni profesor informatike Krunoslav Antoliš, stručnjak za elektrotehniku Mile Čulumović, inženjer strojarstva Zoran Grgić, politolog Nenad Vukman, koordinator Centra za ljudska prava Tin Gazivoda i odvjetnik Miroslav Šeparović.

Prema Zakonu o sigurnosnim službama donjetom u ožujku 2002., predsjednik i članovi Vijeća imenuju se na četiri godine i nakon isteka mandata mogu biti ponovno imenovani.

Za zakonitost svoga rada odgovorni su Hrvatskom saboru, a zakonitost tog rada nadzirat će saborski Odbor za nacionalnu sigurnost.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U nadležnosti je Vijeća praćenje zakonitosti rada tajnih službi, nadzor nad primjenom mjera tajnog prikupljanja podataka, predlaganje rješenja za unapređivanje zakonske regulative u vezi s radom tajnih službi i drugo.

Članovi Vijeća dužni su kao tajnu čuvati sve podatke koje saznaju u obavljanju poslova Vijeća, a ta obveza traje i po prestanku obnašanja te dužnosti.

(Hina) daju/mvr sšh

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara