Hrvatski sabor protiv da se po plaćama izjednače saborski zastupnici i članovi DIP-a

NAKON što se dio zastupnika usprotivio prijedlogu da se po plaćama izjednače saborski zastupnici i članovi Državnog izbornog povjerenstva (DIP), Hrvatski je sabor danas konačni prijedlog dopuna Zakona o obvezama i pravima državnih dužnosnika, koji je Vlada uputila po hitnom postupku, proglasio prvim čitanjem.

Vlada je tim dopunama predložila da se državnim dužnosnicima smatraju i predsjednik, potpredsjednik te članovi DIP-a - njima bi se koeficijenti za izračun plaća odredili tako da bi predsjednik DIP-a imao plaću predsjednika saborskih odbora, potpredsjednik kao potpredsjednici odbora, a članovi DIP-a kao zastupnici.

Za jučerašnje rasprave o tim dopunama, dio zastupnika, među kojima i predsjednik Sabora Vladimir Šeks, nisu se složili s takvim prijedlogom, tvrdeći da zastupnici imaju veću odgovornost i obim posla te status od članova DIP-a da bi ih se moglo izjednačavati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvim saborskim čitanjem proglašene su i predložene izmjene Zakona o sudovima, koje je Vlada, također, predložila po hitnom postupku.

Sabor je prihvatio niz izvješća, među kojima i ono o provedbi Zakona o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji, te je osnovao Nacionalno vijeće za praćenje provedbe Nacionalnog programa suzbijanja korupcije.

Odbijeno je više oporbenih prijedloga, a prihvaćen i u drugo čitanje upućen tek onaj HSP-ov o suzbijanju zlouporabe opojnih droga koji predviđa da se zaplijenjena droga uništava odmah po završetku sudskog postupka, najkasnije tri godine nakon podnošenja zahtjeva Državnom odvjetništvu za pokretanje postupka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara