Hrvatski sabor: rasprava o državnom dugu odgođena za sutra

Unatoč jučerašnjim najavama Hrvatski sabor neće danas, nego sutra ujutro raspravljati o Vladinu izvješću o državnom dugu, inozemnoj zaduženosti i platnoj bilanci.

Oporbeni klubovi zatražili su od predsjednika Sabora Zlatka Tomčića da odgodi raspravu najavljenu za popodne zbog prestanka televizijskog prijenosa sjednice te rokova za tiskane medije.

Sabor je popodne raspravljao o konačnom prijedlogu izmjena Zakona o stočarstvu.

Gotovo svi klubovi pozdravili su predloženu promjenu izbora ovlaštenih osoba za programe uzgoja stoke, uključivo i osjemenjivanje. Do sada su te poslove mogli raditi samo djelatnici Hrvatskoga stočarsko-selekcijskog centra, a izmjenama je predviđeno da uzgojne programe mogu obavljati i ovlaštene udruge te središnji stočarski savez, osnivanje kojeg je predloženo zakonskim promjenama. Tako bi zbog previsokih cijena koje su nametnuli veterinari umjetno osjemenjivanje mogli obavljati i pravne i fizičke osobe, a to su do sada radili samo veterinari.

Klubovi su pozdravili i predviđenu zabranu tzv. pašarenja, koja će onemogućiti "upadanje" stoke u tuđe posjede bez dopuštenja. Za takav nedopušten upad plaćala bi se novčana kazna.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predložene izmjene žestoko je kritizirao Marko Baričević (Klub HSLS-a), optuživši Vladu da ničim ne poboljšava radne uvjete stočara i poljodjelaca, posebno ne njihovu tehničku opemljenost i stručnu osposobljenost. "Potrebno je uložiti novac u znanje i tehniku, a zakonskim se izmjenama to ne čini", poručio je Baričević. Vladu je kritizirao da zavarava javnost kad govori o mjerama za poticanje izvoza, a uvozi goleme količine stoke "dok slavonski seljaci svoju stoku nemaju komu prodati".

Na nedostatnu stočarsku proizvodnju upozorio je i Baltazar Jalšovec (Klub Libre), rekavši da se uvozi jeftino meso loše kakvoće. Posebno je kritizirao predloženo rješenje po kojem bi ministar poljoprivrede propisivao vrstu i razinu znanja te način osposobljavanja stočara. "To me podsjetilo na slučaj iz 'Dobrog vojaka Švejka', gdje su konjanici dojahali u nepismeno rusko selo i na lipu pribili plakat na kojem piše da će svi koji sutra do podne ne nauče čitati biti strijeljani", rekao je Jalšovec. Zauzeo se za zabranu nelojalna uvoza stočarskih proizvoda kako bi se, prije nego Hrvatska uđe u EU, podignula konkurentnost domaćih stočara.

Donošenje predloženog zakona podupro je Željko Malević (Klub SDP-a). Upozorio je da je stočarstvo u Hrvatskoj u proteklu desetljeću uništeno ratnim razaranjima, ali i, kako je rekao, lošom pretvorbom i privatizacijom, koja je potpuno uništila vrijedne ustanove koje su se bavile genetikom i selekcijom. U zadnjih nekoliko godina u stočarstvu ipak se povećavaju proizvodne jedinice i proizvodnja po životinji, a smanjuje se broj držatelja životinja, rekao je Malević.

Kao bitnu novinu naveo je mogućnost popisivanja uvjeta koje grlo mora ispuniti da bi bilo upisano u matičnu knjigu ili uzgojni upisnik.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara