Hrvatski Sabor raspravlja o izmjenama pomorskog zakonika

Sabor je danas nastavio zasjedanje raspravom o izmjenama Pomorskog zakonika, kojima se predlaže da jedinice lokalne samouprave imaju veće ovlasti u davanju koncesija na pomorskog dobro, kao i više prihoda od gospodarenja tim dobrom, što se posebice odnosi na plaže i luke.

Predlagatelj izmjena pomorskog zakonika je zastupnik HSS-a Ante Markov.

Istaknuo je da bi gradovi i općine trebale davati koncesije na pomorsko dobro do četiri godine bez prava gradnje objekata, a koje je od posebnog interesa za jedinice lokalne samouprave.

"Nema nikakvog razloga da o tome odlučuje službenik u ministarstvu, a ne gradski vijećnici", rekao je Markov podsjetivši kako je nesklad u komunikaciji između središnje vlasti i lokalne samouprave rezultirao slučajem pobune građana zbog Zlatnog rata u Bolu na Braču gdje je plaža dana u koncesiju bez suglasnosti lokalne vlasti.

Markov je smatra da naknada od koncesije mora pripadati onome tko daje koncesiju.

Podsjetio je da po Pomorskom zakoniku koncesiju do četiri godine, bez prava gradnja objekata daju županije, kao i koncesiju do 12 godina, a da jedinice lokalne samouprave ni na koji način ne sudjeluju u donošenju odluke, osim davanja prethodnih mišljenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Markov smatra da državni proračun ne bi bio značajnije narušen, ako bi se na taj način povećali prihodi lokalne samouprave, koji bi taj prihod ulagale u pomorsko dobro.

Sabor je, nakon što je osigurao kvorum za glasovanje, podržao u prvom čitanju jučer raspravljen HNS-ov Prijedlog zakona o neposrednom izboru načelnika, gradonačelnika i župana, kao i HNS-ov Prijedlog zakona o lokalnoj i područnoj/regionalnoj samoupravi.

Nisu podržani HSLS-ovi prijedlozi zakona o matičnom broju i osobnoj iskaznici.

Sabor je zaključkom obvezao Vladu da do 1. lipnja izradi novi koncept sustava matičnog broja.

U prvom čitanju nije prošao ni HSLS-ov prijedlog zakona o "zviždačima" (Prijedlog zakona o zaštiti zaposlenika koji objavljuju informacije od javnog interesa), već je Sabor jučerašnje prvo čitanje tog zakonskog prijedloga odlučio tretirati kao prethodnu raspravu.

(Hina) daju sšh

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara