Hrvatski šef diplomacije odgovorio bošnjačkim liderima koji su napali Kolindu

Hrvatski šef diplomacije odgovorio bošnjačkim liderima koji su napali Kolindu
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

NOVI šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman rekao je da u međunarodnim odnosima nije uobičajeno reagirati na neprovjerene informacije, komentirajući tako reakcije iz BiH na navodnu izjavu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović objavljenu u Jerusalem Postu, koju je ona odmah odlučno demantirala.

Radman je također istaknuo da je otvoren za dijalog sa svima. 

"Uobičajeno je ne reagirati na neprovjerene izjave"

"Uobičajeno je u međunarodnim odnosima ne reagirati na neprovjerene informacije", komentirao je Radman reakcije koje su pristigle iz BiH na objavu izraelskog lista The Jeruzalem Post koji je objavio navodnu izjavu hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, izrečenu prilikom posjeta Izraelu, kako je BiH nestabilna država pod utjecajem militantnog islama, što je ona odlučno demantirala. 

"U prvim danima uspostavljam dijalog sa svima i u tom nekom ozračju želim graditi vlastiti put. Krenuo bih pozitivno prema svemu. Mi imamo otvorena pitanja sa svim susjedima. Krenimo u misiju dobre volje i mira", odgovorio je Radman na pitanje smatra li agresivnima reakcije iz susjedne zemlje.  

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić pozvao je hrvatskog veleposlanika u BiH na hitan sastanak, a Radman je rekao da ta zemlja "ima na to pravo" te da je to "uobičajena diplomatska praksa". 

"Bosna i Hercegovina je prelijepa zemlja i jako puno je propatila. Njoj treba mir, stabilnost, jednakopravnost svih naroda. To je na koncu u interesu i Hrvatskoj. Jučer smo o tome razgovarali i s predsjednicom Komisije Ursulom von der Leyen", istaknuo je novi ministar vanjskih i europskih poslova. 

Novinarka Jerusalem Posta Greer Fay Cashman danas je u telefonskom razgovoru s hrvatskim novinarima umanjivala značaj svog teksta u kojem tvrdi da je hrvatska predsjednica na sastanku s izraelskim predsjednikom Reuvenom Rivlinom kazala da je BiH "vrlo nestabilna i da su je u određenom pogledu preuzeli ljudi povezani s Iranom i terorističkim organizacijama te je pod kontrolom militantnog islama", tvrdeći da to "nije velika priča".

Što je zapravo Kolinda rekla u Izraelu?

"Kada sam napisala da je BiH pod kontrolom militantnog islama nisam mislila na BiH kao državu u cjelini, nego na pojedine elemente (društva)..., to nije velika priča", kazala je novinarka Cashman ostajući pri svojoj tvrdnji da je hrvatska predsjednica govorila o BiH u tom kontekstu jer joj je tako preneseno, ne ulazeći u detalje.

Ona je ranije o tome za portal sarajevskog Dnevnog avaza također kazala kako ostaje pri navodima o sadržaju razgovora iza zatvorenih vrata, ali je istodobno korigirala najsporniji dio teksta koji je napisala.

"U mojim bilješkama u vezi sa sastankom stoji to što sam i objavila. Ona jest spomenula i Iran u jednoj rečenici i vezala ga za migrante. Rekla je da se Iranci kriju među migrantima, da su migranti ponajmanje iz Sirije ili Afganistana, da ih ima iz Afrike te iz drugih dijelova Azije", kazala je novinarka Jerusalem Posta istodobno opovrgnuvši najsporniji dio sadržaja teksta koji govori o tome da je BiH država kojom upravlja "militantni islam".

"Navela je (hrvatska predsjednica) i da među njima (migrantima) ima militanata i da oni predstavljaju problem. Nije povezivala vlasti BiH s militantima i Iranom, nego s migrantima ", tumačenje je koje je za Avaz ponudila Cashman.

Na navodne ocjene hrvatske predsjednice u utorak je oštro reagirao predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić, a osudama navodne izjave u srijedu su se pridružili poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović, predsjednik Židovske zajednice Jakob Finci te veleposlanik BiH pri UN-u Sven Alkalaj.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara