Hrvatski školarci među najboljima na svjetskom robotičkom natjecanju u Kini

Hrvatski školarci među najboljima na svjetskom robotičkom natjecanju u Kini

Foto: WER

SVJETSKO natjecanje u edukacijskoj robotici (WER) je natjecanje koje se od 2002. godine održava u Kini, a u posljednje četiri godine na njemu sudjeluje dvadesetak zemalja iz cijelog svijeta. Na natjecanje dolaze najbolje ekipe u tri dobne skupine. To su učenici nižih i viših razreda osnovne škole i srednjoškolci. Svi oni natječu se u pet ili šest kategorija.

Ove godine na svjetskom natjecanju sudjelovale su tri ekipe iz Hrvatske, dvije ekipe iz Bosne i Hercegovine i jedna ekipa iz Srbije. Ulaznice za svjetsko natjecanje ekipe su osvojile na WER otvorenom kupu Hrvatske koje je organizirao IRIM - Croatian Makers.

Ovogodišnje natjecanje na jednom je mjestu okupilo oko 3 tisuće timova odnosno oko 8 tisuća učenika i učenica. Uz njih na natjecanju su bili mentori, roditelji i posjetitelji. Sveukupno oko 15 tisuća ljudi.

Dva dana natjecanja prošla radno

Prvi dan natjecanja prošao je radno. Programiranje i testiranje robota trajalo je nekoliko sati, a nakon toga slijedile su službene vožnje.

Drugi dan se natjecanje nastavilo. Posebno je zanimljiva WER video kategorija u kojoj timovi moraju osmisliti i snimiti video o sebi i robotici. Nagrade se dodjeljuju za najbolji timski video, najkreativniji video, najbolju prezentaciju i najbolje editirani video. Ekipe iz naših zemalja dobile su nagrade u svakoj od kategorija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U kategoriji 'najbolji timski video' nagradu je osvojila Osnovna škola Vrhbosna iz Sarajeva, za 'najkreativniji video' je nagrađena Osnovna škola Suljo Čilić iz Jablanice, za najbolju prezentaciju Osnovna škola Julija Klovića iz Zagreba i za najbolji editing Osnovna škola Primošten iz Primoštena.

Na natjecanju se dodjeljuju i nagrade za najbolju prezentaciju svoje zemlje i rada u robotici, a među tri dobitnika ove nagrade našla se i škola 'Politehnika – škola za nove tehnologije' iz Beograda.

U posebnim kategorijama predsjednik WER organizacije odabire timove koji su pokazali posebnu kreativnost u rješavanju problema, te izuzetno znanje o WER natjecanju. Dvije su škole dobile nagrade, to su Srednja škola Vice Vlatkovića iz Zadra nagrađena je nagradom za izuzetan doprinos tima na natjecanju, a Osnovna škola Suljo Čilić iz Jablanice nagradom za timski rad i doprinos natjecanju.

Popis svih nagrada koje su osvojili školarci iz regije

  • Posebna nagrada za izvanredan doprinos za razvoj WER natjecanja i robotičke zajednice - IRIM - Croatian Makers
  • Najbolji timski WER video - OŠ Vrhbosna, Sarajevo, BiH
  • Najkreativniji WER video – OŠ Suljo Čilić, Jablanica, BiH
  • Najbolja prezentacija u WER videu – OŠ Julija Klovića, Zagreb, HR
  • Najbolji editing u WER videu – OŠ Primošten, Primošten, HR
  • Najbolja prezentacija svoje zemlje i rada u robotici - Politehnika – škola za nove tehnologije, Beograda, SRB
  • Posebna nagrada za izuzetan doprinos tima na natjecanju - SŠ Vice Vlatkovića, Zadar, HR
  • Posebna nagrada za timski rad i doprinos natjecanju - OŠ Suljo Čilić, Jablanica, BiH.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz robotiku, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: robotika.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara