Hrvatski startup sudjeluje u razvoju robota za pomoć u kući

Hrvatski startup sudjeluje u razvoju robota za pomoć u kući

Screenshot: Aeolus Robotics/Youtube: 

HRVATSKI startup specijaliziran za robotiku – Gideon Brothers – sudjeluje u razvoju čovjekolikog robota koji je Aeolus Robotics jučer predstavio na vodećem sajmu potrošačke elektronike CES 2018 u Las Vegasu.

Robot nazvan Rosie predstavnik je prve generacije kućnih robota koji mogu obavljati poslove poput donošenja hrane, pospremanja i pronalaska zagubljenih predmeta. Osnovna namjena Rosie jest pomoć roditeljima s manjkom slobodnog vremena te samostalnim starijim građanima. Izvršni direktor za tehnologiju (CTO) Aeolus Roboticsa Dan Oblinger jedan je od vodećih svjetskih stručnjaka na području umjetne inteligencije, a imao je ključnu ulogu u timu IBM-a koji je razvio platformu za umjetnu inteligenciju Watson.

Inženjeri Gideon Brothersa sudjelovali su u razvoju programske podrške za robotsku ruku, simulacijskih alata za ispitivanje performansi robota, vizualizacijskih alata za upravljanje mobilnošću robota, kao i u razvoju sustava za integraciju komponenti i testiranje robotskih performansi.

Novi projekt Matije Kopića, osnivača Farmerona

Tvrtku Gideon Brothers pokrenuo je prije godinu dana tech poduzetnik Matija Kopić, koji je prethodno osnovao i prodao Farmeron. Tvrtka razvija hardverska i softverska rješenja za autonomne, kolaborativne i modularne robotske platforme i sustave za autonomiju. Uz tim od 32 stručnjaka Gideon Brothers predstavlja jednu od najvećih tvrtki specijaliziranih za robotiku i autonomnu tehnologiju u jugoistočnoj Europi. Tvrtka ima urede u Zagrebu i Osijeku.

Četverodnevni sajam CES nedvojbeno je najveći svjetski sajam inovacija koji svake godine posjećuju predstavnici preko 6000 različitih medijskih kuća. Na ovom se sajmu, koji organizira Udruženje za potrošačku elektroniku (CTA), predstavljaju najvažnije inovacije iz područja potrošačke elektronike. Broj posjetitelja ovog spektakularnog sajma 2016. godine bio je ograničen na 176.000 iz sigurnosnih razloga.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara