Hrvatski suverenisti protive se uvođenju eura

Hrvatski suverenisti protive se uvođenju eura
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

HRVATSKI suverenisti protiv su uvođenja eura jer smatraju kako bi takav potez hrvatskom gospodarstvu donio više štete nego koristi, priopćeno je danas iz te stranke.

Na konferenciji u organizaciji Hrvatskih suverenista, pod nazivom "Snažne vrijednosti, snažni narodi, snažna Europa", engleski ekonomist s Oxforda i savjetnik Svjetske banke Michael Schluter upozorio je da bi za Hrvatsku bilo loše uvesti euro jer su od toga profitirale zemlje s iznadprosječno jakim gospodarstvom, poput Njemačke ili Nizozemske, dok je uvođenje eura loše utjecalo na gospodarstva Italije, Grčke, Španjolske ili Portugala.

Schluter je rekao da je uvođenje eura politička, a ne ekonomska odluka ustvrdivši da će za Hrvatsku ekonomske štete biti puno veće od koristi, kao što se dogodilo Italiji, Grčkoj, Španjolskoj ili Portugalu jer je euro "prejak" za njihovo gospodarstvo pa trpe njihova proizvodnja, izvoz i turizam.

"Ista valuta nije garancija bolje trgovinske razmjene. Primjerice, rast trgovinske razmjene između Novog Zelanda i Australije, koji imaju različite valute, puno je veći od rasta trgovinske razmjene bilo kojih dviju članica eurozone", kazao je.

Tko se priključi eurozoni, iz nje ne može izaći

Osim toga, naveo je Schluter, jednom kada se Hrvatska priključi eurozoni, više iz nje ne može izaći, čak i ako to želi. Podsjetio je da su to Italija i Grčka htjele, ali je euro osmišljen da nema puta natrag. Stoga, jednom kada se priključite - tamo ste zauvijek, naglasio je.

Schluter poručuje da su nacionalna valuta i upravljanje tečajem jedan od ključnih parametara utjecaja na ekonomski razvoj zemlje, pa taj parametar nije dobro prepustiti nekoj međunarodnoj organizaciji koja ima neke druge motive.

"To bi bilo veliko odricanje od nacionalnog suvereniteta. To ste već učinili u Jugoslaviji, izgubili ste nacionalni suverenitet i ako se pridružite eurozoni, morat ćete se ponovno odreći suvereniteta", kazao je.

Organizator konferencije Ladislav Ilčić predstavio je program Europskog kršćanskog političkog pokreta, koji je ujedno i program Hrvatskih suverenista na izborima za Europski parlament.

Istaknuo je da Hrvatski suverenisti neće dozvoliti da premijer Andrej Plenković, zbog svojeg poslušničkog odnosa prema moćnicima u EU šteti hrvatskom gospodarstvu i suverenitetu, kaže se u priopćenju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara