Hrvatski svemirski program: Istarski rover "Veli Jože" uskoro ide na Mjesec

Foto: Srećko Niketić / Cropix

ASTRONOMSKA udruga Vidulini (AUV) sudjelovat će u radu međunarodnog tima Synergy Moon koji želi na Mjesec spustiti s robotičkim vozilom.

Na Mjesec ćemo poslati lender, tehničku tvorevinu koja je nepokretna i postavlja se na druga nebeska tijela te šalje znanstvene podatke, i rover nazvan "Veli Jože" koji je za sada u formi makete.

Projekt financiraju Amerikanci

"Veli Jože" je pokretna tehnička tvorevina koja se kreće po drugim nebeskim tijelima. Maketa funkcionira uz pomoć solarnih ćelija, sadrži kameru i instrumentarije za mjerenje, a treba ga još prilagoditi za Mjesec kako bi mogao uspješno poslati sliku sa prirodnog Zemljanog satelita, piše Regional Express.

"Rad na roveru stajao je mnogo vremena, živaca, iskustva ali i dvije tisuće eura, dok Mjesečev rover stoji oko dvadesetak tisuća eura", kazao je Marino Trumpić iz udruge Vidulini. Projekt će financirati investitori iz SAD-a i drugih zemalja.

Sudjeluju u natjecanju Google Lunar X PRIZE

Synergy Moon sudjeluje u natječaju Google Lunar X PRIZE u kojem je nagradni 30 milijuna dolara, a 23 privatna tima prihvatila su zadatak da na površinu Mjeseca spuste letjelicu prije 31. prosinca 2012. godine. Synergy Moon u natjecanju sudjeluje od 2008. godine i razvija svoj vlastiti raketni pogon, vlastiti Mjesečev lander, te vlastita Mjesečeva robotska vozila, rovere, nazvane Tesla 1 i 2.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara