Hrvatski vojnici u Afganistanu zarađuju oko 18.5 tisuća kuna mjesečno

PRIPADNIK Hrvatske vojske koji u sklopu mirovne misije ISAF djeluje u Afganistanu, u slučaju ranjavanja s posljedicama trajnog invaliditeta osiguravateljskim ugovorom dobit će odštetu od 600.000 kuna, dok u slučaju smrti njegova obitelj dobiva odštetu od 380.000 kuna, piše tjednik Globus.

Tjednik je do spomenutih podataka došao temeljem ugovora kojeg je redakciji dostavio jedan djelatnik Vojne policije koji je boravio u Afganistanu.

Ugovor o međusobnim pravima i obvezama za vrijeme sudjelovanja u sastavu Međunarodnih snaga za sigurnosnu pomoć ISAF u Afganistanu, kojeg je list objavio ne navodeći identitet vojnog policajca, navodi kako će navedene svote biti isplaćene i u slučaju da trajno ranjavanje ili smrt osiguranog vojnika nastupi od posljedica terorizma ili ratnih operacija.

To svjedoči da je MORH prilikom sklapanja ugovora s osiguravateljskom kućom, koja mora imati sjedište u Hrvatskoj, vodio računa kako bi hrvatski vojnik u Afganistanu mogao biti ranjen ili smrtno stradati i od posljedica djelovanja u kojima naši vojnici prema sporazumu postignutom na nacionalnoj razini, ne bi trebali sudjelovati - (protuterorističke i druge borbene zadaće).

Inače prema ugovoru, hrvatski vojnik uz osnovicu od 5.000 kuna mjesečne plaće ima pravo na 80 dolara po danu provedenom u misiji ISAF, tj. oko 2.400 dolara mjesečno.

Ukupno hrvatski pripadnik ISAF-a za mjesec dana može zaraditi oko 18 i pol tisuća kuna, a obzirom da se rotacija hrvatskog kontigenta obavlja svakih 6 mjeseci, za pola godine boravka u Afganistanu, u kojem mu prijeti konstantna opasnost gubitka života, vojnik može zaraditi preko 110.000 kuna.

Globus piše kako privatne zaštitarske tvrtke, u kojima također ima Hrvata, svojim djelatnicima nude daleko veće plaće, pa tako plaćenik koji radi  u Iraku može u američkoj tvrtki "Blackwater" mjesečno zaraditi oko 18.000 dolara.

Unatoč opasnostima koje stranim vojnicima prijete u Afganistanu, lista pripadnika HV koji žele otići u misiju ISAF je bukirana, pa se za uvrštenje u hrvatski kontigent treba povući i veza u MORH-u ne bi li pojedini vojnik profesionalnu vojnu biografiju upotpunio afganistanskim iskustvom.

R.I.
Foto: MORH

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara